onsdag, februari 28, 2007

Kommunfullmäktige

Skriver detta samtidigt som kommunfullmäktige pågår för fullt. Just nu är det en debatt om intraprenader.

Förmiddagen ägnades till stor del åt en interpellationsdebatt. Emma Lidell (s) hade skrivit en interpellation om elevinflytande. Regeringen har fattat ett beslut om att den försöksverksamhet med elevmajoritet i de lokala styrelserna på landets gymnasieskolor ska upphöra from sommaren 2007.

Gjorde två inlägg i debatten. Inlägg nr 1 fokuserade på att elevinflytande inte är beroende av elevmajoritet. Det finns många sätt att arbeta för ett ökat elevinflytande men majoritet är inte per automatik lika med inflytande. Det finns många andra sätt att garantera elevers inflytande över sin skolgång och vardag.

Det andra inlägget kom mot slutet av debatten. Det är inte vi i Örebro kommun som fattat beslutet om att denna försöksverksamhet ska upphöra. Det är regeringen som gjort det. Alltså är det inte så meningsfullt att vi ägnar en hel förmiddag åt att diskutera elevmajoritetens vara eller icke vara. Istället borde vi ägna den kraften och energin åt att diskutera hur vi faktiskt garanterar elevinflytande. Men sossarna och vänstern var mer intresserade av att klaga på regeringens beslut.

En tydlig signal åt att man bara vill gnälla och inte faktiskt vara med och kreativt skapa ett faktiskt elevinflytande!

fredag, februari 23, 2007

Jaha

nu har jag bytt till nya verisionen av blogger... Hade tänkt försöka låta bli men nu kunde jag inte stå emot längre. Jag är en svag människa...

Annars sitter jag i ett snöigt stockholm. Utanför fönstret faller stora, vita flingor som virvlar mot marken. Februari är snart slut och ytterliggare en månad har alltså passerat. Ibland känns det som om livet bara flyger förbi. Det finns alldeles för lite tid för eftertanke och reflektion. Varför gör vi allt det vi gör? Vad får det för effekt?

Det ska i alla fall bli skönt med en hel helg hemma hos mamma. Bara få vara. Bli liten igen. Framförallt vila och ta det lugnt så att jag äntligen får bli frisk.

måndag, februari 12, 2007

LUF Väst sätter facket i blockad!

Följande pressmeddelande skickades idag ut av LUF Väst! Helt underbart!

Pressmeddelande från Liberala ungdomsförbundet Väst

Presskontakt:
Stein Ramstad, distriktsombudsman Liberala ungdomsförbundet Väst
Mobil: 0703-67 47 65

Adam Cwejman, 2:e vice distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Väst
Mobil: 0702-48 46 48

www.luf.se/vast

Måndag 12 februari, 2007

Liberala ungdomsförbundet Väst i blockad mot HRF

Idag kl 15.00 inleder Liberala ungdomsförbundet Väst en symbolisk blockad mot Hotell och restaurangfacket.

– Vi liberaler har genom historien tagit fighten för arbetarnas rätt att organisera sig, vi startade de första fackföreningarna på 1800-talet och har upprepade gånger tagit strid för föreningsfriheten på arbetsplatserna. Vi kommer att fortsätta fighten, men då måste facket börja respektera den negativa föreningsfriheten, som är inskriven i FN; s deklaration för mänskliga rättigheter, säger Adam Cwejman, 2:e vice ordförande i Liberala ungdomsförbundet Väst.

– Vi måste tydligt markera att fackens onödigt hårda och aggressiva metoder för att tvinga fram kollektivavtal inte hjälper någon, allra minst fackens eget anseende, säger Adam Cwejman.

– Hotell och restaurangfackets agerande mot Wild ’n Fresh är ett exempel på hur man från fackligt håll inte agerar för de anställdas välbefinnande utan för att stärka sin egen makt, avslutar Cwejman.

Liberala ungdomsförbundets symboliska blockad äger rum på Järntorget i Göteborg, Olof Palmes Plats, utanför HRF:s lokaler. Från kl 15.00 måndagen 12/2 och tisdag 13/2 kommer unga liberaler i reflexväster dela ut flygblad och informera förbipasserande om den maktfullkomlighet som finns på HRF:s kansli.

För mer information vänligen kontakta Adam Cwejman eller Stein Ramstad enligt ovan.

lördag, februari 10, 2007

En alldeles, alldeles underbar lördag!

Idag har jag haft en underbart skön lördag!

Vaknade sent, åt frukost i lugn och ro. Invigde min nya kaffebryggare vilket innebar att jag fick gott, nybryggt kaffe till frukost!

Sedan åkte jag till Fällersta för att rida. Himlen var klarblå och det var precis lagom kallt. Tog ut Nicky på en ridtur i skogen och hittade en mysig skogsväg med orörd nysnö. Både Nicky och jag ansåg att den var som gjord för en snabb galopp! Helt underbart att galoppera fram i snön så att ögonen tåras av kylan och fartvinden!
Två stora, lyckliga bocksprång blev det också.

Efter att Nicky var tillbaka i hagen bar det iväg till Rinkaby för häst nr 2. Har ett litet projekt ihop med min kollega Karolina vilket innebär att jag rider hennes häst Titan varje lördag. Det går sakta men säkert framåt och förra veckan ramlade många polletter ner hos honom. Idag stod det hoppning på schemat.

Jag har sällan träffat en häst som är så självmedveten som Titan! Han är fullt medveten om när han gjort något bra och sträcker lite extra på sig. Eftersom han skötte sig utmärkt idag fick han mycket beröm vilket alltså resulterade i en extremt nöjd och mallig häst.

Kvällen ska jag tillbringa i soffan med en stor skål popcorn och en kanna thé. Tänkte titta på melodifestivalen och hoppas att det blir bättre än förra veckan!

Hejar redan nu på The Ark!

tisdag, februari 06, 2007

Ve och fasa!

En snäll ung man lovade idag att hjälpa mig men en enkel sak. Han skulle skicka ett sms till mig med Anjas resultat. Detta eftersom jag skulle på möte och inte kunde se det själv.

Tror ni att jag fick ett sms?

Helt rätt, inget sms kom. Fick istället förlita mig på de lika sportintresserade moderaterna som kunde wappa fram resultatet.

Anledningen till det uteblivna sms:et kom senare via mail. Mitt mobilnummer hade inte funnits på ior (kommunens intranät). Vad sägs om Eniro? Eller kommunens växel? Eller någon av de mängder med andra söksajter som finns...

Dessa dåliga teknikkunskaper och bristande servicevilja skrämmer mig! Dagens ungdom... Mannen i fråga vill säkert vara anonym men ni hittar hans blogg här!

Äntligen

Äntligen verkar det som om debatten nu börjar lämna person och gå in på sak istället. Jag har hela tiden hävdat en det måste ske innan en lösning kan hittas. Nu kommer det att vara en utbildning för alla fullmäktigeledamöter. Blir säkert intressant och bra.

i dagens artikel i NA (som tyvärr inte finns publicerad på nätet) passar dock Murad Artin och Ylva Wessman på att slänga med att de känner sig kränkta och att det som Staffan gjorde var oacceptabelt mot ALLA kvinnor i församlingen.

Jag tackar för omtanken Murad, men jag talar gärna för mig själv. Och jag kände mig absolut mer kränkt när en kvinna från oppositionen gjorde samma sak mot mig. (Se tidigare inlägg på denne blogg). Hoppas att du kommer skrika lika högt över den saken! Hoppas att du känner dig lika kränkt över det! Eller är det bara för att Staffan är din politiksa motståndare som det är ok att skrika så mycket?

fredag, februari 02, 2007

Öppet brev om kränkningar i kommunfullmäktige!

Vilka regler är det som ska gälla för oss politiker? Ska olika regler gälla om man är ung eller äldre, man eller kvinna, ny eller erfaren? Jag tycker inte det. Samma regler ska gälla. Sedan några dagar tillbaka har det pågått en livlig debatt, endast förd i media, om Staffan Werme (fp) och hans agerande mot Ylva Wessman (v) under onsdagens kommunfullmäktigemöte. Jag är också en ung kvinna, nyinvald i kommunfullmäktige. Jag har också erfarenheter av hur äldre, erfarna, makthavare kan behandla oss yngre ledamöter.


Vi som håller på med politik är mycket engagerade i det vi gör. Anledningen till att vi sitter i kommunfullmäktige och driver våra frågor är att vi har ett brinnande intresse för politik och att förändra samhället. Detta gör att vi ibland går för långt i debatten. Debatterna kan bli hetsiga och hårda ord kan kastas fram och tillbaka mellan debattörerna. I onsdags blev engagemanget för häftigt, och det ledde fram till händelsen mellan Staffan och Ylva. Men det innebar också flera andra häftiga angrepp från talarstolen från andra ledamöter direkt riktade mot enskilda personer.

Om detta vore ett enskilt fullmäktige vore problemet mindre. Men det är det inte. På förra fullmäktige hade jag ett hetsigt replikskifte med Lena Baastad, kommunalråd för socialdemokraterna. Efteråt var det en kvinna från den socialistiska sidan (inte Lena!), betydligt äldre än jag, betydligt erfarnare och med en tung maktposition, som tog mig i armen och tillrättavisade mig för det jag sagt. Tog jag illa vid mig? Ja, faktiskt. Gick jag till media? Nej! Istället valde jag att berätta om det inträffade för mitt kommunalråd som i sin tur tog upp saken med kvinnan i fråga. Hon bad om ursäkt och för mig var saken sedan ur världen. Det som hände mig den gången och det som denna gång hände Ylva var ungefär samma sak. Skillnaden är att personen som talade med henne var en man. Gör det saken värre? Inte för mig. För mig handlar det om precis samma sak. Dessa incidenter borde leda fram till en debatt om hur vi beter oss i politiken. Både vad gäller manligt/kvinnligt, ålder/ungdom och erfarenhet/oerfarenhet.

Tre unga socialdemokrater har tillsammans med Ylva Wessman gått ut med ett offentligt brev där de förklarar att de tycker det är obehagligt att gå upp i talarstolen efter det inträffade. Deras syfte är uppenbarligen att framställa Staffan Werme som ett hot mot deras ledamotskap i fullmäktige. Genom att göra detta begår de flera allvarliga fel.

Det första är att de beskriver sig själva som offer. Jag menar att det är minst lika kränkande mot mig som ung kvinna som debattonen i fullmäktige. Jag är inget offer. Jag kräver ingen annan behandling än vare sig unga eller gamla män och kvinnor.

Det andra är att de beskriver att problemet är en person. Det är fel. I deras eget parti finns tyvärr minst lika tydliga härskartekniker. Jag har själv varit med om det. Jag kunde själv vara ett offer. Men jag vägrar se mig som ett offer.

Det tredje är att de väljer att gå ut i media. Det är tydligt att medias uppmärksamhet är viktigare än lösningen på de problem som finns kring samtalstonen i fullmäktige. Det skapar tyvärr ännu sämre möjligheter att hitta fram med bättre lösningar.


Dessutom, vad konstruktivt kommer ut genom att föra debatten via media? Jag löste det genom samtal ansikte mot ansikte, Ylva Wessman och de tre socialdemokraterna låtsas som om de vill lösa det genom media. Ju mer jag lyssnar på dem, ju mer övertygad blir jag om att de egentligen inte vill ha en lösning. De vill bara vinna billiga politiska poänger.

Ina Lindström
Ersättare i kommunfullmäktige (fp)

torsdag, februari 01, 2007

jag har också blivit kränkt

Sedan igår har det pågått en livlig debatt, endast förd i media, om Staffan Werme och hans agerande mot Ylva Wessman (v) under onsdagens kommunfullmäktigemöte.

Jag tänker egentligen inte lägga mig i huruvida Staffan gjorde rätt eller fel. Ylva känner sig kränkt och eftersom hon gör det gick Staffan för långt. Det är alltid mottagaren som har tolkningsföreträde. Däremot reagerar jag på hur frågan diskuteras vidare. Istället för att ta upp saken direkt med Staffan väljer Ylva att föra diskussionen i media.

Vi som håller på med politik är mycket engagerade i det vi gör. Anledningen till att vi sitter i kommunfullmäktige och driver våra frågor är att vi har ett brinnande intresse för politik och att förändra samhället. Detta gör att vi ibland går för långt i debatten. Debatterna kan bli hetsiga och hårda ord kan kastas fram och tillbaka mellan debattörerna. Igår gick det för långt, engagemanget gick för långt och ledde fram till händelsen mellan Staffan och Ylva.

Detta är något som kan hända alla. På förra fullmäktige hade jag ett hetsigt replikskifte med Lena Baastad, kommunalråd för socialdemokraterna. Efteråt var det en kvinna från den socialistiska sidan (inte Lena!), betydligt äldre än vad jag är som tog mig i armen och tillrättavisade mig för det jag sagt. Tog jag illa vid mig? Ja, faktiskt lite. Gick jag till media? Nej! Istället valde jag att berätta om det inträffade för mitt kommunalråd som i sin tur tog upp saken med kvinnan i fråga. Hon bad om ursäkt och för mig var saken sedan ur världen. Det som hände mig den gången och det som denna gång hände Ylva var ungefär samma sak. Skillnaden är att personen som talade med henne var en man. Gör det saken värre? Inte för mig. För mig handlar det om precis samma sak. Dessa incidenter borde leda fram till en debatt om hur vi beter oss i politiken. Både vad gäller manligt/kvinnligt och ålder/ungdom.

Tre unga socialdemokrater har gått ut med ett offentligt brev där de förklarar att de tycker det är obehagligt att gå upp i talarstolen efter det inträffade. Inte för att jag sett någon av dem i talarstolen innan denna incident men de borde vara medvetna om att även deras egna partikamrater använder sig av samma metoder. Ett fel gör inte två rätt men man ska akta sig för att kasta sten i glashus.

Dessutom, vad konstruktivt kommer ut genom att föra debatten via media? Jag löste det genom samtal ansikte mot ansikte, Ylva vill lösa det genom media. Ju mer jag lyssnar på henne, ju mer övertygad blir jag om att hon egentligen inte vill ha en lösning. Hon vill bara vinna billiga politiska poänger.