onsdag, maj 23, 2007

Ökad enighet - eller Bada badtunna någon?

Oppositionen tar efter alliansen i allt fler frågor, både på riksplan och lokalt här i Örebro.

Först pratade vi om delat ledarskap. Bara en kort tid efter lanserade sossarna en "ny" idé, nämligen delat ledarskap. Kul att de anser våra idéer så bra att de tar efter!

Nu drar de lärdom av alliansens enighet inför valet 2006. I svd kan man läsa att s, v och mp träffas nu för att komma fram till en ökad enighet.

Frågan som dyker upp är vad detta leder till på långre sikt. Den allt mer ökade enigheten hos blocken (som är ett måste för att man ska vara ett trovärdigt regeringsalternativ) plånar sakta men säkert ut de enskilda partiernas identitet. Visst finns det skillnader, inte minst ideologiskt. Men enigheten gör att allt fler frågor kompromissas bort. Centerpartiet har lagt ner kärnkraftsfrågan. Folkpartiet blev plötsligt för vårdnadsbidraget. Exemplena är många där de andra partiernas frågor plötsligt blir våra.

På sikt tror jag att vi kommer se allt mindre skillnader mellan partierna. Kanske vi tom kommer få se sammanslagningar mellan partier för att på så sätt skapa ett tyngre alternativ mot de två partier som idag dominerar arenan. Jag är stolt över den politiska mångfald som finns iom de många parierna. En likriktning och eventuell sammanslagning av partier innebär att de inre skillnaderna i partierna blir större men de yttre blir större.

onsdag, maj 09, 2007

En skrämmande okunskap

En undersökning gjord av Demoskop visar att dagens unga har en skrämmande låg kunskap om kommunismen och de brott mot mänskligheten som utfördes i dess namn. DN publicerar en artikel om undersökningen idag, läs mer här!

Jag är ganska mycket ute på skolor i Örebro och jag märker av den bristande kunskapen bland många elever. Vänsterungdomar pratar glorifierande om att förstatliga alla bolag men när man då frågar om de är villiga att lämna ifrån sig sina aktier menar de att det skulle de inte behöva göra...

Under många år har Sverige haft ett kluvet förhållande till Sovjet och det kommunistiska östeuropa. Det var inte många år sedan ledarna för vänsterpartiet badade bastu och drack sprit ihop med kommunistiska diktatorer i öst. Samtidigt hade vi en socialdemokrati som på den tiden var mycket mer vänster och socialistisk än vad den är idag. Med den bakgrunden är det kanske inte så konstigt att vi fått en snedvriden bild av verkligheten.

Lika självklart som att vi förfasas över allt det vidriga som hände i nazityskland, lika naturligt borde det vara att förfasas över kommunistsovjet. Men förfasas kan man bara göra om man har kunskap. Göran Persson gjorde under sin tid som statsminister en bra insats för att lyfta nazismens brott mot mänskligheten. Kanske Reinfeldt borde göra samma sak med kommunismen?

måndag, maj 07, 2007

Reflektioner

Sarkozy vann valet. Ärligt talat kändes det som att välja mellan pest eller kolera. Den ena kandidaten kallar arbetlösa invandrarungdomar som tvingas leva i ett enormt ofrivilligt utanförskap för slödder. Den andra har inga konkreta idéer för hur Frankrike ska lyftas ur den stagnation landet befinner sig i. Får hålla tummarna och hoppas på det bästa.

Harry Potter fantast som jag är ser jag denna artikel och blir lite upprörd. För vems skull förstorades de där brösten egentligen? Knappast för att locka barn till att se filmen. Emma Watson är i mina ögon en alldeles underbar vacker tjej som inte behöver ett dugg förbättrig i datorn.

Jesse Courney, 9 år, hade levande spindlar i örat rapporterar svd. Låter som en av de där gamla vandringssägnerna. Fast om det är sant så får jag rysningar och kan nästan känna hur det kryper runt inne i örat... Blä!