tisdag, september 30, 2008

Fotboll

Igår var jag på Behrn Arena och tittade på allsvensk fotboll. Är inte så intresserad egentligen men ibland tycker jag det är spännande och eftersom Örebro igår gästades av laget från min gamla hemstad var det extra intressant.

Var faktiskt ganska kluven igår, dels vill jag ju att det ska gå bra för ÖSK men peking finns trots allt i hjärtat. Så ett oavgjort resultat kändes faktiskt ok för min del.

Första gången jag var i Örebro var under ett besök på dåvarande Eyravallen. Det var våren 2000, säsongspremiär och jag och en kompis åkte upp till Örebro med Peking fans. Det var en del i ett skolarbete, vi skulle skriva ett reportage till skoltidningen om livet som fotbollssupporter. Mycket har hänt under dessa år. Den gången hördes bortalagets fans betydligt mer än hemmalagets. Igår var rollerna helt omvända.

Det var en härlig stämmning igår, kul att så mycket människor är intresserade av vårt allsvenska herrlag. Nu ser jag bara fram emot när det kommer lika mycket åskådare till vårt allsvenska damlags matcher

måndag, september 29, 2008

Introduktionsskolan

Introduktionsskolan i Vivalla startades upp i all hast mitt under brinnande valrörelse 2006. Inspirationen kom från Bergsjön i Göteborg och tanken var att samla all introduktionsverksamhet på ett och samma ställe för att höja kvaliten. Den dåvarande oppositionen bestående av fp,m, kd och c röstade alla nej till förslaget. Även Mp var tveksamma men sade ja efter en del ändringar i sista minuten.

Som vi kunde höra på Sveriges radio Örebro idag är nu introduktionsskolan full.

Det är inte det enda problemet som vi nu står inför. Huvudproblemen är 3:

1. Modellen man ivrigt kopierade från Bergsjön är bara kopierad i delar. I Bergsjön slussas eleverna ut till flera olika skolor efter genomgången introduktion. I Vivalla är det bara en skola.

2. Örebro är en segregerad stad. Arvet efter socialdemokratins segregerande politik är tungt. 80-90 procent av alla flyktningar som kommer till Örebro hamnar i Vivalla. Det innebär att trycket på introduktionsskolan är enormt. Blir grupperna för stora minskar möjligheterna till lärande.

3. Samarbetsproblemen med landstinget är ytterliggare ett problem. Barn som mår dåligt får inte den hjälp de behöver av landstinget och ansvaret vältras över på skolan. Fokus flyttas från att lära barnen svenska till att vårda.

Koalitionen har nu börjat titta på olika lösningar för att komma tillrätta med problematiken. Sossarnas beslut om introduktionsskolan var inte tillräckligt genomtänkt och nu står vi här och har ett stort problem att lösa. Och det är ett viktigt problem, vi kan inte acceptera att ytterliggare en generation hamnar i bidragsberoende och utanförskap.

Dags igen

Nu är det dags att börja blogga igen. Den här bloggen har legat som ett dåligt samvete hos mig i snart ett år. Jag borde men hinner inte riktigt. Nu är det iaf dags, jag ska blogga igen.