onsdag, januari 28, 2009

Vilken dag

Idag var det först kommunfullmäktige 9-17. Det var långa debatter om allt från hundar till finanskris. Mer om det imorgon.

Sedan till stallet och väl där råkar en av hästarna få in en pinne i benet. Blodet sprutar (ja, det sprutade faktiskt)och ägaren får panik. Jag får rycka in och lägga tryckbandage och ringa veterinär. Sedan väntade jag tills veterinären kom. Han sydde några stygn och ordinerade penicillin. Så nu ska jag spruta hästen med det i 5 dagar.

Mitt i allt detta så krisar sig en av mina skolnämnder också. Många samtal blev det mitt i blod och veterinär. Tror det löst sig till det bästa men ibland blir livet mer intensivt än annars.

Nu är klockan snart 23 och jag är precis hemkommen från stallet. Inte blev det någon skidåkning som planerat...

Bara att ta nya tag imorgon...

tisdag, januari 20, 2009

En stark budget

Igår tog majoriteten i skolnämnd nordväst sin tredje budget. Det är en budget som tagits fram efter ett brett förankrningsarbete. Vi har träffat rektorer, personal, elever och fackliga representanter. Alla har fått lyfta fram det de tycker är viktigt. Mycket har vi lyssnat på och tagit med i budgeten. Ett bra betyg är att när vi skickade ut budgeten en andra vända inkom väldigt få förslag på ändringar. De som inkom tog vi dock med!

Det är tydligt att det är en lyssnande budget där vi ger inriktningen men låter verksamheterna sköta hur-frågorna. Många är de rektorer som uttrycker sin glädje över att äntligen få vara pedagogiska ledare, att slippa jobba efter länga listor med kommunala sossemål. Skolorna börjar bli vana att prata om sitt eget arbete, de börjar bli vana vid att ha politiker som bryr sig om verksamheterna utan att vilja detaljstyra. En rektor uttryckte det såhär: "Det är så skönt att äntligen ha politiker som är pålästa och som vet vad de pratar om!"

Oppositionens budget präglades av det som vi blivit vana att se, ett detaljstyre där nämnden är nere och petar i varje enskilds verksamhets vardag. Det är min fasta övertygelse att personalen i skolan vet bättre vad deras elever behöver än skolnämnd nordväst gör. Det är lustigt hur sossarna i alla lägen påpekar att vi inte lyssnar på personalen och sedan själva kör över dem med sin budget.

Budgetberedning




Idag har kommunstyrelsen budgetberedning. KS plus tjäntemännen får en intressant dragning om det ekonomiska läget och hur vi arbetar för att hantera de varsel som skett. Annika Lyttbacka, chef för arbetsförmedlingen förklarade bland annat att trots alla varsel är det fortfarande fler människor i länet som har arbete än vad det var för ett år sedan.


Kommunstyrelsens ordförande Staffan Werme och kommundirektör Lena Källström lyssnar på föredragningen


Miljöpartiets två kommunalråd Fredrik Persson och Gabriella Blomgren

Bry er inte om de konstiga datumen på bilderna. Jag håller fortfarande på och lär mig hur kameran fungerar...

Mycket har hänt

Mycket har hänt sedan jag skrev sist. Har inte haft tid att sätta mig ner och formulera alla tankar och händelser men här kommer några av dem...

En stor fråga i media den senaste veckan har varit kommunalrådens avtal med läkargruppen som ger dem rätt till kontakt med läkare inom 24 timmar. Det har väckt starka känslor hos oppositionen. Viss media har dragits med i upprördheten men värt att notera är att den tidning (NA) som skrivit en del snaskiga artiklar mer värdiga en kvällstidning än en seriös dagstidning, själv har samma avtal för sina anställda. Flera av mina vänner som arbetar inom det privata näringslivet har även de samma avtal. Det är alltså inget unikt avtal som kommunalråden har. Det kostar ca 250 kr/person och månad. Det är ett sätt att uppväga att du som arvoderad politiker i övrigt inte har några som helst förmåner eller avtal som en anställd har. Man har ingen anställningstrygghet eller rätt till företagshälsovård.

President Obama... Känns roligt att kunna säga det på riktigt. Om några timmar svär han presidenteden och nu är det upp till bevis. Jag tror att många har lite väl högt ställda förväntningar. Visst komemr det att bli change men frågan är hur mycket. Det kan i alla fall inte bli sämre.

Det finns mer att säga men det kommer jag att göra i egna inlägg. Vissa saker är för viktiga för att klumpa ihop.

Till sist kan jag bara konstatera att vasaloppsträning och förkylning är en väldigt dålig kombination. Jag har varit mer eller mindre sjuk sedan jul. Hann med några bra träningsdagar i Orsa men efter det har det varit dåligt. Försökte åka lite förra veckan men kroppen och benen var stumma att det inte gick. Inte blev förkylningen bättre av det heller...