torsdag, december 17, 2009

Julkalender

En trevlig tradition som skapats den här mandatperioden är julkalendern som pryder rådhuset varje december. Jag har (o)turen att sitta bakom lucka nr 15. Det är spännande att se vad som gömmer sig bakom varje lucka men extra spännande är det såklart att se vad som finns bakom "min" lucka. Och vad det var för konstverk kan ni se här!

onsdag, december 16, 2009

Vill Björn Sundin lägga ner Risbergska?

Socialdemokraterna föreslår en nedläggning av Risbergska skolan. Det kan man utläsa av en interpellation lagd i kommunfullmäktige av Björn Sundin (s).

Bakgrunden är att Koalitionen har beslutat av en sammanslagning av Rudbecksskolan och Karolinska skolan. Det är ett sätt att möte det minskande antalet gymnasieelever. Elevantalet i gymnasieskolan kommer att minska med ca 1000 elever de närmaste åren och då Koalitionen väljer att satsa resurser på pedagogisk verksamhet istället för lokaler blev en förändring av skolorganisationen nödvändig.

Detta motsätter sig alltså socialdemokraterna och vänsterpartiet. I sin interpellation argumenterar istället Sundin för en nedläggning av Risbergska skolan med motiveringen att det skulle vara en bra lokal att bygga om till äldreboende.

Det här är en helt ny idé som Sundin för fram. Dock finns det några stora brister i argumentationen. Risbergskaskolan är en populär och väl fungerande skola. Sammankopplingen med RGD/RGH är väl fungerande. För att få en liknande funktionalitet på Rudbeckskolan skulle omfattande nybyggnationer och renoveringar krävas. Kostnaden för ombyggnad av Rudbecksskolan till en funktionabel skola, flytten av Risbergskas elever till Rudbeck och senare ombyggnaden av Risbergska till boende för äldre är knappast kostnadseffektivt.

Vare sig Risbergskakolans lokaler, lokaliseringen eller storlek är idealiska för den typ av boenden som Sundin argumenterar för. Det finns en tydlig önskan hos många äldre att när man flyttar till någon form av boende för äldre vill man att detta ska ligga centralt. Närheten till olika former av service, liksom till kultur och kommunikationer är avgörande.

Risbergska skolans lokaler är inte avsedda för bostäder. Många rum på Risbergska skolan saknar helt fönster, eller så är rummens fönster placerade flera meter över golvet vilket knappast är lämpligt för boende. VA-systemet måste göras om totalt till mycket stora kostnader.

Men den huvudsakliga invändningen är synen på hur äldre ska bo. Folkpartiet delar inte Sundins syn på hur äldre ska kunna bo. Att skapa avskilda, gigantiska boenden för äldre är ingen framkomlig väg. Kollektiviseringen av de äldre måste vara ett avslutat kapitel. Vi menar att vi istället ska se åldrandet som en naturlig process där respekten för den enskildes livsval ständigt ska finnas i centrum. Då handlar det mer om att bygga olika former av boenden, väl lokaliserade i lokalsamhället, oavsett om det handlar om Örebros innerstad, de mer perifera delarna av Örebro eller i de orter som omger staden.

I Na den 10 december 2009 skriver Sundins partikamrater i gymnasienämnden i en debattartikel att man motsätter sig en sammanslagning av Karolinska och Rudbeck. Ingenstans skriver man det som Björn Sundin framför i kommunfullmäktige, nämligen att man istället vill lägga ner Risbergska skolan. Så frågan är, vad vill egentligen socialdemokraterna?

Vad tänker socialdemokraterna göra med regionförbundet?

I Örebro kommun pratar socialdemokraterna gärna om att de är öppna och att kommunledningen är sluten. Men när de själva har makten är slutenheten norm. Nu är vi många som frågar oss vad socialdemokraterna döljer kring regionförbundets framtid.

Det har under en tid funnits uppgifter om att socialdemokraterna i landstinget inte längre vill stödja regionförbundet. Uppgifterna har inte varit bekräftade. Men de har kommit från flera källor. Det handlar både om att landstinget inte längre vill ge regionförbundet de resurser de gör idag och att man vill ta över uppgifter från regionförbundet.

Så kan man börja lägga ihop olika uppgifter. Jonas Karlsson vill från kommunen till landstinget. Jonas Karlsson är känd att vara en socialdemokratisk samhällsbyggare, även i partiets nationella sammanhang. Kommer han nu att bli vårdpolitiker, eller innebär det att socialdemokraterna planerar för att landstinget ska ta över regionförbundets infrastrukturuppgifter?

Senare ser man att också Irén Lejegren vill stå högt uppe på landstingslistan. Är inte regionpolitiken intressant längre, eller planerar socialdemokraterna i det fördolda att ta makten från regionförbundet och lägga den på landstinget?

Nu inbjuds plötsligt partiernas länsledningar till ett möte om regionfrågan av socialdemokraternas länsordförande Jonas Karlsson. Vad kommer mötet att handla om? Svårt att veta. Men det är väl uppenbart att socialdemokraterna i det fördolda tänkt nya tankar om regionförbundet.

"Öppenhet" var ordet för dagen.