fredag, januari 29, 2010

Utse en ungdomsminister!

När som helst nu kommer Fredrik Reinfeldt att utse en ny minister eftersom Cecilia Malmström blivit godkänd som Sveriges nya kommissionär.
 
Spekulationerna är många om vem som ska utses till ny EU-minister. Det finns också tankar och spekulationer om huruvida det är en europaminister som ska utses. Jag tänker sälla mig till den gruppen.
 
Cecilia Malmström har varit en utmärkt EU-minister. Hon har fört in Sverige som en seriös aktör på den europeiska arenan. Nu är ordförandeskapet över och det kanske är dags att lägga fokus på andra frågor. Jag tycker att Reinfeldt istället för att utse en ny EU-minister borde utse en minister med särskilt ansvar för ungdomsfrågor.
 
Visst kan det te sig konstigt att jag som medlem i Sveriges mest europavänliga parti tycker vi kan skrota just EU-ministern. Men det är just därför jag kan föreslå det. För med folkpartister i regeringen kommer det alltid att finnas europavänner där, som förespråkar ett starkt EU. Istället kan fokus flyttas till andra områden.
 
Vi ser nu en historiskt stor ungdomsgeneration som ska ta steget ut i vuxenlivet. Det finns enorma utmaningar för denna grupp i form av arbete, bostäder etc. Därför är det viktigt att det finns en person som har som uppgift att hela tiden strategiskt arbeta med ungdomars villkor och situation. Idag ligger det ansvaret på Folkpartiets minister Nyamko Sabuni. Nyamko är en väldigt skicklig politiker som gjort ett ypperligt arbete med sina ansvarsområden. Dock är ungdomsfrågan av så stor vikt att den behöver lyftas och under den kommande tiden få ett eget stadsråd som anbart arbetar med just denna fråga.

Opinionsundersökningar

Även om många hävdar att man inte ska titta för mycket på opinionsundersökningar och deras resultat så tror jag det är få politiker som kan låta bli att kasta sig över varje ny mätning och analysera trender och procentsatser.

Idag har det kommit två mätningar. Dels DN/Synovates januarimätning som visar på att alliansen knappar in på oppositionen. Folkpartiet och Moderaterna ökar. Det är en mätning som gör mig glad.

Det som dock inte gör mig glad är den tydliga könsskillnad som syns. Bland männen i undersökningen har alliansen överläge. Bland kvinnorna har oppositionen överläge. Det här får Aftonbladet att sätta underrubriken om Sverige inte hade några kvinnor skulle regeringen bli omvald. Ungefär som om inte en endaste kvinna i Sverige skulle rösta på alliansen.

Och för att skapa lite motvikt så publiceras ytterliggare en undersökning idag som visar att oppositionen har egen majoritet. Det är Sentio Research som gjort den undersökningen och Expressen skriver om skillnaderna.

Det märks att det är valår. Tempot i politiken ökar och skillnaderna mellan alliansen och oppositionen blir allt tydligare. Det ska bli väldigt intressant att se väljarnas reaktion nu när vänsterblocket faktiskt kommer tvingas presentera faktisk politik istället för att bara klaga.

torsdag, januari 28, 2010

Måluppfyllelse

Igår var det interpellationsdebatt om måluppfyllelsen i Örebro kommuns skolor. Tyvärr var jag sjuk och kunde inte delta men vill ändå lyfta några saker jag är stolt och glad över att vi gör för att förbättra måluppfyllelsen.

- Kontinuerlig uppföljning
Den här mandatperoden har vi haft dialogträffar med rektorer och personal och tydligt efterfrågat hur man arbetar för en ökad måluppfyllelse. Skolverket menar på att det politiken frågar efter, det händer också ute i verksamheterna. Ett skifte till att fråga om måluppfyllelse ger resultat. Det märks stor skillnad nu mot för tre år sedan på hur skolorna förmår redovisa sitt arbete. Vi har också rektorerna från våra 7-9 skolor på nämnden regelbundet för att redovisa den aktuella måluppfyllelsen.

- Perrongen
Den introduktionsskola som den förra majoriteten tillskapade i Vivalla gjorde ett bra arbete. Men effekterna blev precis de som vi förutspådde när vi sa nej till skapandet av den. Genom att vi nu istället skapat perrongen som mottagningsenhet för alla nyanlända barn kan de få en betydligt bättre introduktion i den svenska skolan.

- Projektet "Ökad måluppfyllelse"
Under ledning av Håkan Ågren har det här projektet arbetat med att lyfta fram och belysa goda exempel som resten av organisationen kan dra lärdom av. man har också arbetat med flexibelt lärande. Ett lysande exempel är Stora Mellösa skola som gör ett fantastiskt arbete.

Så svaret är att vi gör mycket för att öka måluppfyllelsen. Dessutom gör regeringen en rad insatser som lett till stora förbättringar i skolorna. Men förändring tar tid. De elever som nu lämnar grundskolan har gått många år i en skola som inte tagit sitt kunskapsuppdrag på allvar. Med regeringens och folkpartiets skolpolitik har det ändrats och jag är övertygad om att vi snart kommer att se betydande skillnad!

tisdag, januari 26, 2010

Rot och Rut skapar jobb

En ny rapport från företagarna visar att minst 12 000 jobb har skapats tack vara rut- och rotavdragen för hushållsnära tjänster och byggjobb.

Det är knappast förvånande att de här avdragen gett effekt. Ny arbeten och nya företag har skapats. Det är arbetslinjen när den fungerar! Rapporten visar också att det varit en lönsam affär för staten, på varje krona som betalas ut får man 1,5-2 kronor tillbaka.

Oppositionen klagar på de här avdragen. Eller i alla fall det ena. För enligt den rödgröna alliansen är det helt ok att subventionera manliga byggarbetare men inte kvinnor som utför hushållsnära tjänster. Bara argumentationen i sig visar att oppositionen fastnat i ett tragiskt könstänkande.

Företagarnas vd Anna-Stina Nordmark Nilsson menar att man borde utöka rut-avdragen till att gälla inom fler områden och jag kan inte göra annat än att hålla med!

måndag, januari 25, 2010

Vi vill värna barnen

Idag har vi haft årets första nämndsammanträde med skolnämnd sydost. Sedan några år tillbaka får vi kvartalsvisa sammanställningar från verksamheterna om mobbning och kränkande behandling. Verksamheterna ska rapportera in alla fall som tas upp i trygghetsteamen. Det var ett initativ från oppositionen, och jag erkänner att det var ett bra sådant. Uppföljning är viktigt, inte bara vad gäller arbetet med måluppfyllelse utan också i den här frågan.

Idag kom frågan upp huruvida handlingen borde sekretessbeläggas eller inte. Den var full av detaljer som gjorde att man lätt kan härleda vilka/vilken elev det handlar om. Av omsorg för de redan utsatta barnen ville vi sekretessbelägga handlingen.

Detta ville inte oppositionen. Med hänvisning till offentlighetsprincipen ville man att det skulle fortsätta vara en öppen och offentlig handling, möjlig för press och allämnhet att ta del av. Efter mycket diskussioner måste jag säga att de ändrade sig men valde att lägga ett särskilt yttrande till protokollet.

Som grund är jag naturligtvis för öppenhet och offentlighetsprincipen. Men när det som i det här fallet drabbar de redan utsatta barnen tycker jag att andra värden går före. Det handlar om barn som blivit kränkta, mobbade och förmodligen mår dåligt över det de blivit utsatta för. Att inte sätta deras bästa i främsta rummet är för mig ganska märkligt. Den lilla människan ska värnas och det måste gå före principer och partipolitik!

Inte OK!

NA skriver idag om Awat Mohammad , en moderat politiker från Kumla som lämnar politiken efter upprepade trakasserier.

jag känner inte Awat, har inte träffat honom. Men att någon, oavsett partitillhörighet, på grund av sitt engagemang utsätts för trakasserier är inte ok! Det oavsett om det är en folkpartist, sosse eller sverigedemokrat som utsätts. Det är ett hot mot demokratin och risken är att det blir svårare att rekrytera nya förtroendevalda. För vem vill bli politiker om man utsätts för hot, trakasserier och som i vissa fall till och med våld?

När sånt här inträffar är det viktigt att vi gemensamt säger nej. Att vi gemensamt säger att det här inte är ok. Att vi gemensamt står upp för demokratin!

onsdag, januari 13, 2010

Nomineringstider

Alexander Bard har skrivit en debattartikel om nomineringsprocessen i vissa avdelningar inom Folkpartiet. Politikerbloggen publicerar hela artikeln

Nomineringstider har en förmåga att ta fram människors mindre bra sidor. Många är exemplena på hur strider om makten splittrat partiet, på lokal såval som nationell nivå.

Jag är glad över att Folkpartiet i Örebro hade en så bra nomineringsprocess som vi hade. Naturligtvis finns det alltid männsiskor som vill mer men på nomineringsmötet antogs listan utan en enda votering. Ett bra tecken på att valberedningen gjort ett bra jobb, både med att ta fram förslaget men också på att förankra den hos kandidaterna.

Valåret är här. Det märks på många sätt. Men det är med glädje jag konstaterar att Folkpartiet i Örebro står enade och redo för en kanonvalrörelse.