fredag, mars 19, 2010

Kul för ÖSK!

Jag är egentligen inte särskilt intresserad av fotboll. Men försöker ändå hänga med lite i vad som händer och hur det går. Ett starkt fotbollslag som går bra är naturligtvis bra för staden.

Därför är det kul att läsa i NA att ÖSK nu får förstärkning i sin trupp. Jag kan inte kommentera hans förmåga som fotbollsspelare men jag kan gratulera ÖSK till en bra värvning och säga att fotbollssäsongen just blev lite intressantare!

Läs mer: DN, svd, Aftonbladet, Expressen

torsdag, mars 18, 2010

Könsroller i skolan påverkar resultaten

Det finns idag tydliga skillnader mellan hur killar och tjejer klarar skolan. För att generalisera, tjejer är oftare högpresterande och känner stress över skolarbetet medan det bland killarna finns en mer utbredd glidarmentalitet. Till en del beror detta på de könsroller som finns i vårt samhälle. Den duktiga tjejen och den coola killen.

I min högstadieskola blev de killar som faktiskt pluggade och ville prestera utpekade som nördar. Det var mycket coolare att skolka och att inte ha pluggat till provet. Naturligtvis påverkar detta resten av livet.

DN har i sin artikelserie "prestationsprinsessor och glidarkillar" belyst det här problemet. Jag måste hålla med Jan Björklund som menar att mer struktur i skolan säkerligen skulle hjälpa de här killarna. Visst är ett eget ansvar för sitt skolarbete bra och klarar man av det så är det en väldigt utvecklande arbetssätt. Problemet är ju bara alla de som inte klarar av det.

Samtidigt får man inte heller glömma bort de tjejer som känner en enorm press på sig att prestera bra i skolan. De upplever stress och mår dåligt.

Med detta i åtanke är det väldigt välkommet att regeringen tillsatt en delegation för jämställdhet i skolan, under ledning av Anna Ekström. Det är ett nödvändigt arbete som inte kan påbörjas en dag för tidigt!

Jan Björklund på besök i Örebro

Igår besökte Jan Björklund Örebro.

Dagen inleddes med ett besök på Risbergska skolan där Jan mötte en fullsatt aula med gymnasieelever. De var otroligt engagerade och ställde mycket frågor, det märks att skolpolitiken engagerar och är viktig. Det är ju trots allt dessa människors vardag vi talar om.

Sedan bar det vidare till en lunch med medlemmar. Här talade Jan om några frågor som troligen kommer bli viktiga i höstens val. Det var bland annat ekonomi och klimat som berördes.

Ekonomifrågan eftersom vi nu sakta är på väg ut ur en av de djupaste lågkonjunkturerna vi någonsin skådat. Regeringens hantering av krisen kommer såklart att bedömas och mätas och vara en stor del av valrörelsen.

Klimatfrågan eftersom vi måste hitta nya vägar för att bli mer klimatsmarta. Frågan är hur vi ska kunna hitta nya energikällor som förmår täcka vårt energibehov. Vindkraft i all ära men det är inte rimligt att tro att vindkraft kommer kunna täcka upp för den kärnkraft som idag finns. Alternativet är rysk gas och det känns inte helt bra att bli beroende av Ryssland på det sättet. Att Ryssland är beredd att använda gasen som maktmedel har vi sett tydliga exempel på. Därför kommer energifrågan bli stor inför valet.


Jan Björklund på Risbergska skolan

tisdag, mars 16, 2010

Klart man ska få bo ihop även när man är gammal!

Idag kan man i Expressen läsa om Maggie och Torsten. De har varit gifta i 65 år. När Maggie blev så sjuk att hon inte kunde bo kvar hemma längre så fick inte Torsten flytta med till äldreboendet. Efter ett liv tillsammans skulle de nu skiljas åt efter beslut i den kommunala omsorgsnämnden i Kungsbacka. Efter en proteststorm backar nu kommunen och låter Torsten och Maggie bo ihop.

Jan Björklund nämnde i sitt talFolkpartiets riksmöte ett annat par, Gerda och Gunnar som inte får bo ihop. Efter 60 år tillsammans skiljs de nu åt av kommunen de bor i.

Jag tycker det är ovärdigt vårt samhälle. Vi ska inte splittra par bara för att den ene inte orkar bo kvar hemma. Det måste finnas så mycket medmänsklighet i vårt samhälle att ett äldre par ska kunna fortsätta bo tillsammans om de vill det.

Jan Björklund och Barbro Westerholm skrev en debattartikel i DN om detta i höstas, inför Folkpartiets landsmöte. Deras slutstycke var så klockrent att jag tänker citera det här, rakt av:

"Alla makar, oavsett kommun och vårdbehov, ska kunna känna sig säkra på att de kommer att få leva sina sista år tillsammans om de så önskar. Det ska inte längre vara upp till kommunen att avgöra när det är dags för makar att skiljas åt."

Läs mer: Lars Persson, Lennart Gabrielsson,

måndag, mars 15, 2010

Klimatbilspremie rätt väg att gå!

I samband med folkpartiets riksmöte i Västerås presenterade Jan Björklund och Marit Paulsen, folkpartistisk europaparlamentariker, ett förslag om att stoppa den ensidiga satsningen på etanol och etanolbilar som ägt rum i Sverige under de senaste åren genom att införa en teknikneutral klimatbilspremie.

Det har under ganska många år förts en debatt om etanolen och dess påverkan på miljön. Med utgångspunkt från det vore det bra att bredda debatten och möjligheterna för andra drivmedel som inte är fossila. Jag är övertygad om att produktionen av bilar med andra, klimatsmarta drivmedel kommer att komma igång först när det finns en efterfrågan. Och efterfrågan kommer skapas när det finns förutsättningar, såväl ekonomiska som praktiska, att äga och köra en sådan bil. Det kan handla om laddningsstationer, tankstationer för biogas men även om en teknikneutral klimatbilspremie.

Hela rapporten finns här

Läs mer: Politikerbloggen, Mathias Sundin, Mark Klamberg

Skillnaden mot oppositionen

Idag har Alliansen lanserat fyra punkter som skiljer ut oss från den rödgröna oppositionen. Det handlar om jobb, välfärd, ekonomi och klimat. Det är fyra punkter som är nödvändiga för en fortsatt samhällsutveckling och där det är extra bra att vi är enade. Den här valrörelsen är det inte vår regeringsduglighet som kommer granskas utan de rödgrönas. Deras försök att komma fram med gemensamma budskap har hittills varit klent. Den ena vill, den andra vill kanske och den tredje vill inte. Tyvärr riskerar det att bli som det blev i frågan om RUT-avdragen, att vänsterpartiet får ett stort inflytande. Det är ju oftast de som inte vill...

Det är bra att försöka visa på de tydliga skillnader som finns mellan alliansen och oppositionerna. Fast det är ju lite svårt att göra det när det enda svaret från oppositionen om vad de tycker är att det ska vi tala om senare.

Alliansen står stark och enig och det är ett bra budskap inför höstens val. Kolla gärna in den nya hemsidan

Läs mer: Svd, DN, Expressen, Aftonbladet

onsdag, mars 03, 2010

Enkelspårig (s)kolpolitik

En debattartikel som publicerades i NA 3 mars

Läxhjälp erbjuds i dag på många skolor i Örebro kommun. Genom Folkpartiet och koalitionens politik har skolorna i dag mer frihet och bättre förutsättningar att ge varje elev bra undervisning och rätt stöd. Läxhjälp kan, och är på många håll, vara ett bra verktyg. Men skolans läxhjälp är inte den viktigaste framtidsfrågan för skolan och eleverna. Därför är den enkelspårighet som oppositionen visar på i skolfrågorna farlig, eftersom den gör en bisak till en huvudsak.
Frågan om måluppfyllelsen i skolan är ständigt aktuell och en av de stora utmaningarna dagens samhälle har att lösa. Att barn och unga hamnar efter och inte når skolans mål kan inte accepteras. Ständigt pågår ett förbättrings- och utvecklingsarbete på våra skolor. Politiken har en viktig roll i att efterfråga dessa förbättringar, att ifrågasätta och våga ställa de obekväma frågorna. Från höger till vänster är vi överens om problembilden. Dock skiljer sig vår syn på lösningar åt.

Från oppositionens håll förs en och samma lösning fram, nämligen den om organiserad läxhjälp. I ett sätt att svartmåla koalitionens politik vill man få det att framstå som att vi är mot läxhjälp på skolorna. Ingenting kunde vara mer felaktigt. För läxhjälp finns redan idag på en mängd skolor runtom i Örebro. På en del skolor är det lärare som hjälper till. På andra skolor är det företrädare för det civila samhället som ställer upp. Skillnaden mellan Koalitionens politik och det förslag som förs fram av oppositionen är att vi inte vill ha obligatorisk läxhjälp på alla skolor.

Till skillnad mot oppositionen tror vi nämligen att det är skolorna själva som bäst avgör vilken hjälp deras elever behöver för att nå målen. På en del skolor är det kanske läxhjälp. På andra skolor kan det handla om mindre grupper. På en tredje skola är det ytterligare andra lösningar som är de bästa.

Jag vill också understryka att det finns mycket viktigare frågor än läxhjälp. Framför allt borde vi prata om lärarna och deras viktiga roll i klassrummet.. Tack vare lärarlyftet har många pedagoger fått möjlighet till fortbildning och fördjupning i de ämnen man undervisar. Det är trots allt i klassrummet den stora kunskapsinhämtningen ska ske, att inte tala om det utan lyfta läxhjälpen är att blunda för det verkliga problemet och försöka hitta snabba lösningar på frågor som är betydligt större än så.

Kunskapsuppdraget måste vara centralt för skolan. Under flera år har det uppdraget tyvärr hamnat i skymundan. Den här mandatperioden har flera förändringar gjorts, både i Örebro och nationellt för att förändra detta. Men förändring tar tid. Då är det lätt att bli otålig, att bli klåfingrig och vilja ge sig in och detaljstyra. Istället är det lärare och rektorer som måste avgöra vilka åtgärder som behövs på varje enskild skola. För precis som elevernas behov inte är de samma är inte heller skolornas behov lika.

Det är inte acceptabelt att elever lämnar skolan utan att ha fått all den hjälp och det stöd de behöver. Men jag hemfaller heller inte åt de enkla lösningar som socialdemokraterna gör. Under många år var det så skolpolitiken bedrevs, och resultatet ser vi idag. Det finns inte en enda, enkel lösning för att öka måluppfyllelsen och ge alla elever förutsättningar att nå skolans mål.