fredag, juni 11, 2010

Kommunfullmäktige om att sälja lägenheter

Idag har vi haft kommunfullmäktige med ett endaste ärende, nämligen försäljning av lägenheter hos ÖBO. Jag hade tänkt gå upp och förklara varför jag röstade för. Dock valde jag att avstå och lägger därför här ut det jag tänkt säga:

Ordförande

Som hyresgäst i ÖBO vet jag att ÖBO är ett välskött bolag. Man har fungerande rutiner för det mesta jag som hyresgäst behöver. Det är bra.

Men min bostad finns i ett av de stora bostadsområdena, dom som byggdes på 1960 och början av 1970-talen. Varje dag kan jag se de utmaningar Örebro står inför. En av de största är hur vi ska kunna bryta det utanförskap som alldeles för många människor befinner sig i. Hur får fler jobb? Hur blir skolorna bättre? Hur kan vi känna oss tryggare?

Ingen av dessa frågor är enkel att besvara. Men vi måste försöka finna lösningar. På samma sätt är det med boendefrågan. Miljonprogrammets områden består av likadana hus, med samma lägenhetsstorlekar och med samma ägare. Vi måste bryta upp denna ensidighet, och ersätta den med mångsidighet.

Vi måste blanda boende och arbetsplatser.

Vi måste ha olika lägenhetsstorlekar.

Vi måste ha olika upplåtelseformer.

Vi måste ha nya hus och äldre hus.

Vi måste ha nya ägare.

ÖBO står inför stora utmaningar. Man ska bygga nytt, renovera och förnya bostadsområdena. Bolaget kommer att lägga ner hundratals miljoner kronor på detta. Men för att bryta utanförskapet är det beslut som är nödvändiga.

För att klara av att behålla ÖBO ekonomiskt starkt även efter dessa åtgärder krävs att man redan idag ytterligare stärker bolaget ekonomiskt. Den påfrestning som alla beslut om nybyggnationer, renoveringar och förnyelser kommer att innebära får annars till föjd att ÖBO försvagas.

Därför vill vi genomföra dessa försäljningar. För att minska utanförskapet och öka innanförskapet. För att förnya och förbättra för fler örebroare, oavsett var man bor. För att ge fler människor hopp om en bättre framtid.

De privata fastighetsägare som nu tar över är goda representanter för alla de många fastighetsägare som tar ansvar och utvecklar närsamhället. Jag har bott både hos privata hyresvärdar och hos ÖBO. Den service som jag fått har varit likvärdig. Privata fastighetsägare tar också hand om sina hyresgäster. Det finns inga skäl att svartmåla allt som inte är offentligägt.

Ordförande

Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag.