onsdag, juli 28, 2010

Det går bra för Örebro skolor

Här är en debattartikel publicerad i NA om det glädjande resultatet för kommunens skolor!


Koalition Örebro har under de senaste åren gjort flera aktiva satsningar för att förbättra skolresultaten i Örebro kommun. Det är mycket glädjande att se att de satsningarna nu ger resultat i och med att de flesta av kommunens 7-9-skolor förbättrar sina resultat vad gäller behörighet till gymnasiet och att det genomsnittliga meritvärdet i kommunens skolor är det högsta på 10 år!

Folkpartiet har under många år menat att det behöver finnas ett större fokus på kunskap i skolan. Skolinspektionens gjorde under 2005 en granskning av kommunens alla skolor som visade just att ett problem var att skolan hade fokus på fel saker. Detta beror på de politiska prioriteringar som gjordes och som gav fel uppdrag till våra verksamheter.

För Folkpartiet är skolans uppdrag enkelt. Alla barn ska nå skolans mål. Därför måste vi se till att förutsättningar finns för att klara detta. Mer uppföljning av elevernas inlärning, tidigare insatser för de barn som riskerar att halka efter och en skola där kunskap står i fokus är några av de frågor som vi drivit under den här mandatperioden. Både på kommunal och nationell nivå har skolan varit en av våra viktigaste frågor.

Tre av de frågor som varit extra viktiga för oss är:

- Fler och tidigare uppföljningar för att på ett bättre och framförallt tidigare sätt kunna hjälpa de elever som riskerar att hamna efter. Vi är övertygade om att tidiga insatser är mer effektiva än att släppa upp eleverna genom skolåren med bristfälliga kunskaper. Tidigare nationella betyg och betyg från år sex är till för att hjälpa lärarna hitta de elever som behöver extra stöd. Det förbättrade resultatet med ökad behörighet till gymnasiets nationella program gör att individuella programmet kan minska i omfattning och ännu mer resurser kan överföras till eleverna i de lägre åldrarna.

- Satsningar på lärare och deras kompetens. Lärarlyftet och även förskolelärarlyftet innebär en satsning på lärarnas kompetens och fortbildning som inte har någon jämförelse. Under 2010 presenterades en ny lärarutbildning och en lärarlegitimation ska införas. Eftersom lärarna är en av de viktigaste personerna för elevernas möjlighet att klara skolan är det av avgörande betydelse att de har rätt kompetens.

- Ökad valfrihet för barn och föräldrar. Tidigare var det i stort sätt omöjligt att byta skola inom kommunen med mindre än att man flyttade till en annan stadsdel. Det har vi nu förändrat och på det sättet ökat möjligheten för att elever att gå i en bra skola som passar varje enskild elev.

Det förbättrade resultatet i skolan är glädjande. Men det går inte att slå sig till ro och vara nöjd. Fortfarande är det alldeles för många elever som i höst inte kan börja på nationella gymnasieprogram trots att de vill. Utvecklingen av skolan går åt rätt håll men mycket återstår innan vi har en skola som verkligen ger förutsättningar till alla elever att nå målen och lämna skolan med godkända betyg.

Man kan med bekymmer se att oppositionen i Örebro fortfarande saknar en reell skolpolitik för ökad kunskap. Det enda konkreta löftet, läxhjälp i alla skolor, kommer inte att öka måluppfyllelsen. Framförallt inte i ett läge där de visar att de inte förmår fatta de avgörande besluten kring skolans utformning och innehåll.

Folkpartiet kommer fortsätta att låta skolan vara en av våra mest viktiga frågor. Det är nödvändigt. För elevernas skull. För hela Örebros framtids skull!

Ina Lindström
Talesperson i skolfrågor för Folkpartiet i Örebro