onsdag, december 16, 2009

Vad tänker socialdemokraterna göra med regionförbundet?

I Örebro kommun pratar socialdemokraterna gärna om att de är öppna och att kommunledningen är sluten. Men när de själva har makten är slutenheten norm. Nu är vi många som frågar oss vad socialdemokraterna döljer kring regionförbundets framtid.

Det har under en tid funnits uppgifter om att socialdemokraterna i landstinget inte längre vill stödja regionförbundet. Uppgifterna har inte varit bekräftade. Men de har kommit från flera källor. Det handlar både om att landstinget inte längre vill ge regionförbundet de resurser de gör idag och att man vill ta över uppgifter från regionförbundet.

Så kan man börja lägga ihop olika uppgifter. Jonas Karlsson vill från kommunen till landstinget. Jonas Karlsson är känd att vara en socialdemokratisk samhällsbyggare, även i partiets nationella sammanhang. Kommer han nu att bli vårdpolitiker, eller innebär det att socialdemokraterna planerar för att landstinget ska ta över regionförbundets infrastrukturuppgifter?

Senare ser man att också Irén Lejegren vill stå högt uppe på landstingslistan. Är inte regionpolitiken intressant längre, eller planerar socialdemokraterna i det fördolda att ta makten från regionförbundet och lägga den på landstinget?

Nu inbjuds plötsligt partiernas länsledningar till ett möte om regionfrågan av socialdemokraternas länsordförande Jonas Karlsson. Vad kommer mötet att handla om? Svårt att veta. Men det är väl uppenbart att socialdemokraterna i det fördolda tänkt nya tankar om regionförbundet.

"Öppenhet" var ordet för dagen.

Inga kommentarer: