onsdag, maj 09, 2007

En skrämmande okunskap

En undersökning gjord av Demoskop visar att dagens unga har en skrämmande låg kunskap om kommunismen och de brott mot mänskligheten som utfördes i dess namn. DN publicerar en artikel om undersökningen idag, läs mer här!

Jag är ganska mycket ute på skolor i Örebro och jag märker av den bristande kunskapen bland många elever. Vänsterungdomar pratar glorifierande om att förstatliga alla bolag men när man då frågar om de är villiga att lämna ifrån sig sina aktier menar de att det skulle de inte behöva göra...

Under många år har Sverige haft ett kluvet förhållande till Sovjet och det kommunistiska östeuropa. Det var inte många år sedan ledarna för vänsterpartiet badade bastu och drack sprit ihop med kommunistiska diktatorer i öst. Samtidigt hade vi en socialdemokrati som på den tiden var mycket mer vänster och socialistisk än vad den är idag. Med den bakgrunden är det kanske inte så konstigt att vi fått en snedvriden bild av verkligheten.

Lika självklart som att vi förfasas över allt det vidriga som hände i nazityskland, lika naturligt borde det vara att förfasas över kommunistsovjet. Men förfasas kan man bara göra om man har kunskap. Göran Persson gjorde under sin tid som statsminister en bra insats för att lyfta nazismens brott mot mänskligheten. Kanske Reinfeldt borde göra samma sak med kommunismen?

3 kommentarer:

Anonym sa...

(Göran Persson var även en duktig antikommunist som såg till att hålla dem borta från makten och regeringen.)

Något som är snäppet allvarligare är att den kommun du arbetar åt, upplåter sina lokaler åt just kommunister (och till subventionerat pris). Det är inte rimligt att örebroarna skall tvingas hjälpa dessa vettvillingar till 'väpnad kamp' och 'proletariatets revolutionära diktatur' (http://www.kommunistiskapartiet.org/index.php?option=com_content&task=view&id=47&Itemid=70).

Ett vältuggat mantra är att inte tillåta att historien upprepar sig, och här har ni politiker en ypperlig chans att inte göra om ett av Weimarrepublikens grövsta misstag - att låta extremister härja obehindrat.

Fredrik B. sa...

Hej!

Trevligt att du bloggat kring kommunismen och ungdomars bristande kunskaper.

UOK:s undersökning kommer egentligen inte med någonting vetenskapligt nytt, trots att de påstår detsamma. Studien "Stalin var inte snäll: Gymnasieelevers kunskaper om sovjetkommunismen" framlagd vid Malmö högskola redan 2006 av Christopher Silverberg och Fredrik Boström, visar att svenska gymnasieelever även vid de mest högpresterande skolorna i Sverige har en mycket grund begreppsförståelse och svaga kunskaper i modern historia, inte minst om den sovjetiska kommunismen. Vår akademiska studie från 2006, med förord av Ana Maria Narti, tillsändes UOK men negligerades trots detta i UOK:s forskningsläge till förmån för två i det här sammanhanget ovetenskapliga studier från 1999 respektive 2001 – detta trots att vår studie från 2006 i ett senare skede refererades i Sydsvenska Dagbladet 18/4 2007 i artikeln ”Farväl till kommunismen?” av Henrik Bredberg.

2006 års undersökning visar bland mycket annat att 46,5% av eleverna inte kunde nämna ett enda land som idag har ett kommunistiskt politiskt system. Blott 4,7% kunde nämna fyra sådana länder. Endast 7% kunde kortfattat redogöra för vad som menas med uttrycket "den sovjetiska kollektiviseringen" och blott 14% visste vad ordet "revolution" betyder. 39,5% kunde redogöra kortfattat för vad GULAG-arkipelagen var. Ännu mera skrämmande är att blott 30,2% av respondenterna var bekanta med Molotov-Ribbentrop-pakten. Bara 27,9% kunde korrekt årtalsbestämma ryska revolutionen. Första och andra världskrigen kunde korrekt årtalsbestämmas av 37,2% respektive 75,2%.

Ana Maria Narti (fp) skriver i vår undersöknings förord att: "Det kan inte vara demokratiskt eller humanistiskt sunt att låta de unga växa upp utan klara bilder över processer och konflikter som både har verkat historiskt och som alltjämt lever och verkar i nutiden. Hur ska de unga orientera sig i livet utan både bred och djup kunskap om kampen mellan demokrati och totalitarism?"

Vi är positiva till fortsatta studier på området, men vi förväntar oss även av en organisation som UOK att de visar prov på vetenskaplig hederlighet och allmän anständighet i behandlandet av forskningsläget.

Christopher Silverberg
Fredrik Boström

Anonym sa...

"* 90% kände inte till vilken huvudstad som ligger närmast Stockholm"

Vilken huvudstad är det egentligen? Jag vet inte!? Helsingfors? Tallin? Men jag vet vad Gulag var - det är väl det viktigaste...