onsdag, maj 23, 2007

Ökad enighet - eller Bada badtunna någon?

Oppositionen tar efter alliansen i allt fler frågor, både på riksplan och lokalt här i Örebro.

Först pratade vi om delat ledarskap. Bara en kort tid efter lanserade sossarna en "ny" idé, nämligen delat ledarskap. Kul att de anser våra idéer så bra att de tar efter!

Nu drar de lärdom av alliansens enighet inför valet 2006. I svd kan man läsa att s, v och mp träffas nu för att komma fram till en ökad enighet.

Frågan som dyker upp är vad detta leder till på långre sikt. Den allt mer ökade enigheten hos blocken (som är ett måste för att man ska vara ett trovärdigt regeringsalternativ) plånar sakta men säkert ut de enskilda partiernas identitet. Visst finns det skillnader, inte minst ideologiskt. Men enigheten gör att allt fler frågor kompromissas bort. Centerpartiet har lagt ner kärnkraftsfrågan. Folkpartiet blev plötsligt för vårdnadsbidraget. Exemplena är många där de andra partiernas frågor plötsligt blir våra.

På sikt tror jag att vi kommer se allt mindre skillnader mellan partierna. Kanske vi tom kommer få se sammanslagningar mellan partier för att på så sätt skapa ett tyngre alternativ mot de två partier som idag dominerar arenan. Jag är stolt över den politiska mångfald som finns iom de många parierna. En likriktning och eventuell sammanslagning av partier innebär att de inre skillnaderna i partierna blir större men de yttre blir större.

Inga kommentarer: