torsdag, juni 14, 2007

Budgetdebatt dag 2

Nu på förmiddagen är det barn och utbildning som avhandlas och även idag har jag varit uppe i talarstolen. Mitt huvudinlägg:


Ordförande, ledamöter, åhörare
Skolan ska präglas av kunskap! Det är vår skyldighet som politiker att skapa en skola som stöttar och värnar de elever som av olika anledningar inte når skolans mål men det är även vår skyldighet att skapa en skola som utmanar och stöder de starka eleverna. Tyvärr glömmer vi ofta bort den gruppen av elever.


Skolan ska utmana dem som inte får utmaningar hemma. Skolan ska ha höga förväntningar på dem som inte har några förväntningar på sig själva. Det är särskilt de barn som kommer från hemmiljöer utan studietradition som är betjänta av en skola med kunskapskrav. Inte minst elever med svårigheter behöver ordning och reda, betyg, läxor och täta kunskapskontroller. Inget barn ska behöva lämna skolan utan att kunna läsa, skriva och räkna.

Folkpartiet i Örebro har under många år kämpat för en ökad utvärdering och uppföljning av elevernas kunskaper och därför är det mycket glädjande att vi nu tar ställning för nationella prov i år 5 samt diagnostiska prov från år 2. Detta är helt i linje med folkpartiets skolpolitik.

Även satsningen på att höja lärarnas kompetens genom kontinuerlig fortbildning är en fråga som folkpartiet drivit och som nu får extra fokus i 2008 års budget. Här skapar nu också regeringen nya möjligheter för kompetensutveckling som jag räknar med att Örebro kommun kommer att använda sig av. Lärarlyftet ger oss en utmärkt möjlighet att öka kompetensen och höja behörigheten hos våra lärare.

Stora delar av den budget som programnämnden antagit går helt i linje med regeringens kursändringar inom skolpolitiken. För mig som folkpartist är det glädjande att folkpartiets skolpolitik får genomslag även i Örebro kommun. Det känns också glädjande att vi i koalitionen i Örebro i så stor utsträckning delar varandras synpunkter kring skolans utveckling.

Ordförande,
Örebros skolor ska präglas av kunskap! Med koalitionens budget för 2008 kommer den att göra det.

Bifall till koalitionens budget!

Inga kommentarer: