tisdag, april 27, 2010

same same but different

Idag har den röd-gröna oppositionen presenterat ett nytt förslag på skatt för de rika. Efter valet avskaffade alliansen den förmögenhetsskatt som tidigare fanns. Den gav visserligen inkomster till staten men gav också möjligheter till skatteplanering genom att flytta kapital utomlands. På så sätt gick Sverige miste om investeringar som istället gjordes i utlandet.

Nu vill oppositionen återinföra förmögenhetsskatten. Fast de vill inte kalla den för just förmögenhetsskatt. Mikaela Valtersson (mp) säger själv, bl.a. i svd, just att förmögenhetsskatten var dålig för Sverige. Hur den nya skatten ska utformas vet man dock inte. Kanske blir det på konsumtion. Kanske blir det på kaptial.

Jan Björklund kommenterar det såhär:
"Det som är svårt att flytta utomlands är fastigheter. Den som är äldre och har betalat av sina lån sitter på en förmögenhet i form av sin villa eller sin bostadsrätt. Med en återinförd förmögenhetsskatt blir i praktiken äldre människors boende hårdbeskattat."
Läs mer i hans nyhetsbrev
.

Det ska bli intressant att se vad med oppositionen presenterar när de ska redogöra för sin skattepolitik. Risken är att det blir fler återgångar till sådant som redan visat sig vara dåligt för Sverige.

Inga kommentarer: