tisdag, februari 15, 2011

Vi vill ha friskolor!

Lennart Bondeson, kommunalråd (kd) med ansvar för skolfrågor, gör ett uttalande om att han vill begränsa friskolornas etableringstakt. Det är ett väldigt konstigt synsätt och han talar definitivt inte för hela koalitionen!

Det finns en del problem med friskolorna i vårt land. Många av de problemen utreds nu och skolministern har tydligt visat att han är medveten och beredd att ta tag i dem. Vinstutdelning är en sådan sak.

Det som Lennart också menar borde införas är ett stärkt kommunalt inflytande över var och när friskolor ska få etablera sig. Idag har kommunen litet inflytande, det är istället skolverket som gör det slutliga avgörandet. Så ska det också fortsätta att vara. Det finns kommuner som leds av majoriteter som är klart fientligt inställda till friskolor. Det ska inte kunna avgöra barnen i den kommunens rätt till valfrihet. Det måste gälla likvärdighet över hela landet, oavsett kommun eller politisk majoritet. Därför ska inte heller kommunerna få större makt att begränsa friskoleetableringarna än de idag har.

Det är helt sant att friskolorna ibland ställer till det för den kommunala organisationen. Men det kan inte bli ett hinder i vägen för valfrihet och utveckling. Vi måste ha ett tydligt fokus på att göra det bästa för medborgarna, inte det bästa för den kommunala organisationen. Krångel för byråkratin får aldrig sätta käppar i hjulet för vårt medborgarfokus!

Läs mer: SR Örebro, Lennarts blogg

3 kommentarer:

Anonym sa...

Såg artikeln i Expressen idag. Blir så ledsen... :(

Anonym sa...

Varför är du inte skriven i stockholm om du nu bor där. Har det något med ersättningen att göra? Fan vad trött jag blir.

Örebromamma -som berättat för alla som vill höra hur det gått till inom barnomsorgen i Örebro vintern och våren 2011. sa...

Jag undrar hur det känns för dig att din partikollega Johan Åqvist sett till att Örebrobarn detta år fått gå i grupper med över 30 barn, för att spara pengar? Samtidigt som hans överklagande av höstens valresultat troligen kostat massor med pengar, till ingen nytta alls eftersom resultatet inte ändrades åt alliansens håll. Ni ska kanske fundera över vad det är för budskap som valresultatets siffror sänder till er i alliansen. Som förälder i Örebro är jag beklämd över att Johan Å klarat av att försämra situationen för så många utan att han förmodligen behöver stå till svars för det. Alliansens spariver inom barnomsorgen gav er bakslag. Dags att ta barnens behov på allvar på riktigt och inte bara i tomma ord. Det går inte att ta era ord om mindre barngrupper seriöst när en av er fattar beslut som går i direkt motsatt riktningt. Hoppas ni tar till er och kommer med konkreta åtgärder som gagnar oss som faktiskt arbetar och bor i Örebro och som inte bara ser snyggt ut i text på bloggar och valplakat.