onsdag, november 15, 2006

Det kallas demokrati

Idag har vi haft vårt första kommunfullmäktige med de valda ledamöterna. Det var ungefär som förr med två skillnader. Dels hade partierna bytt sida i salen men det viktigaste av allt var att Daniel Spiik gjorde sitt första fullmäktige som respresentant för Sverigedemokraterna.

Det har debatterats mycket och länge om sd och deras valframgångar. Jag säger med stolthet att vi faktiskt tog debatten när ingen annan vågade göra det. Vi fick mycket skit (framförallt från ett ledande parti som jag inte tänker nämna vid namn) men vi gjorde det som alla nu i efterhand säger att de också borde ha gjort.

Så här är det. Sverigedemokraterna fick 3274 st röster i kommunvalet i Örebro. 3274 örebroare vill bli representerade av sverigedemokraterna i kommunfullmäktige. Vi kan tycka vad vi vill om det men vi kan inte sätta oss till doms över väljarna.

I fullmäktige idag valde Murad Artin (kommunalråd för vänsterpartiet) att gå upp i talarstolen och beklaga att vi fått rasister i fullmäktige och att han kommer att göra allt för att bekämpa dem och deras företrädare. Jag förstår Murads spontana reaktion men det blir fel! Vi kan inte tala om för folket att de valt fel. Vi kan bara acceptera att väljarna inte var nöjda med vår politik, rannsaka oss själva till varför väljarna valde sverigedemokraterna och bli ännu bättre för att locka tillbaka de väljare som vi förlorat till sverigedemokraterna.

När vi sedan lämnade fullmäktigemötet hade ung vänster samlats för en demonstration utanför lokalen. Min första reaktion var att det var kul att någon demonstrerade mot främlingsfientlighet. Dock förbyttes känslan snabbt till ilska när jag insåg att det var valresultatet och Daniel Spiik personligen man demonstrerade emot. Sd och Daniel Spiik är precis lika mycket folkvalda som moderaterna, sossarna eller för den delen vänsterpartiet. Ingen kan säga att det ena partiet är lite mer valt eller lite mindre valt.

Jag hade helst sett ett fullmäktige utan sverigedemokraterna. Men nu är de där, de är demokratiskt valda och jag tänker ägna mycket kraft åt att bekämpa deras åsikter. Men jag tänker inte bekämpa Daniel Spiik som person eller protestera mot hans rätt att sitta i fullmäktige.

Som Voltaire så klokt uttryckte det: Jag håller inte med om vad du säger, men jag är beredd att gå i döden för din rätt att säga det

10 kommentarer:

Johan Åqvist sa...

Det kunde inte uttryckas bättre. Du har helt rätt! Vi måste inse att över tretusen väljare vill se sd som sitt parti, trots deras åsikter. Johan Åqvist

Anonym sa...

Jag håller inte alls med dig Ina. Ni har helt fel, och det finns mycket forskning som pekar på det. Staffans (misslyckade) debatt mot Sverigedemokraterna kan mycket väl bara ha ökat stödet för dem. Nu fick vi se kommunstyrelsens andre vice ordförande småprata med Sd:s fd partiledare vid folkpartiets valstuga. Snacka om att ge partiet legitimitet.

Dessutom är det så att folk röstade inte på sd pga deras invandrarkritik, utan pga politikerförakt (källa: Valu). Och det blev inte bättre av folkpartiets agerande i valrörelsen

Johan Åqvist sa...

Jag tycker det är konstigt att en ledande socialdemokratisk kommunpolitiker, efter valet, ifrågasatte om det var rätt att inte ta debatt med sd och uttryckte en eloge till Folkpartiet och Staffan Werme för att han debatterat. Men i vissa socialdemokraters värld kanske sd och oönskade åsikter försvinner om man blundar och låter bli att lyssna? Okunskapen lyser igenom!
Johan

Anonym sa...

Att det finns enskilda socialdemokrater som tyckte att man borde agerat annorlunda gentemot sverigedemokraterna är en sak. Att de allra flesta av oss, inklusive Expo och många forskare i ämnet, tycker att man inte borde ta debatten, är en helt annan. Jag kan bara konstatera att de folkpartister som tagit debatten, Lars Leijonborgs debatt med Pia Kjaersgaard är ju skräckexemplet nummer 1, har misslyckats kapitalt.

För 15 år sedan reste sig Sveriges senaste socialliberale partiledare sig ur TV-soffan när dåtidens främlingsfientliga parti klev in i studion. I årets valrörelse gav folkpartiet dem legitimitet genom att debattera, småprata i TV...och varför?

Ina sa...

Så du är en av de sossar som tycker att det är Staffan fel att Sd sitter i fullmäktige? Det vore klädsamt med lite självrannsakan, för innan valet var det ju inte direkt borgerliga politiker som förekom i regelbundna skandaler... Men det är kanske lättare att skylla på Staffan än att se att ni bidragit till situationen som råder...

Anonym sa...

Den där debatten om vems fel det är blir ju lönlös. När jag röstade behövde jag aldrig motivera min röst för någon, och därför handlar det ju enbart om spekulationer. Varför är jag socialdemokrat? Uteslutande därför vårt partis förträfflighet, eller också därför att jag starkt ogillar högerns människosyn? Förmodligen en blandning...

Nej, det är inte Staffans fel att Sd kom in i kommunfullmäktige, definitivt inte. Men folkpartiet i Örebro gjorde enligt mig, och Expo, fel i att ta debatten. Exakt hur många röster det genererade för sd vill jag inte spekulera i. Här är en bra länk:

http://www.expo.se/index_1.php?pg=http%3A//www.expo.se/www/1_1576.html

och speciellt detta stycke:

"I både Danmark och Frankrike tog de politiska motståndarna till Dansk Folkeparti och Front National debatten. De ställde sig sida vid sida med dessa partier och det enda det ledde till var att debatten kantrade och kom att handla om invandringens vara eller inte. Front National och Dansk Folkepartis förenklade och rasistiska syn på invandringen blev helt enkelt utgångspunkten för diskussionen.

Om man ställer sig sida vid sida med Sverigedemokraterna kommer man förlora debatten. Inte för att Sverigedemokraterna nödvändigtvis är bättre debattörer, i många fall är de sämre. Saken är den att det inte spelar någon roll. I en paneldebatt vinner Sverigedemokraterna bara genom att vara där. De vinner för att debatten kommer att utgå från Sverigedemokraternas världsbeskrivning. Frågor om till exempel arbetslösheten, valrörelsens hittills viktigaste fråga, kommer att hamna i skuggan av Sverigedemokraternas förenklade syn på invandringen."

Man gör inte alltid demokratin en förtjänst när man tar debatten med allt och alla. Det Staffan gjorde var fel ur alla möjliga synvinkar.

Erik Almqvist sa...

En stor del av den den svenska befolkningen är missnöjda med den höga invandringen och med mångkulturen. Oavsett hur ni väljer att hantera frågorna är detta ett faktum. Risken är bara att omställningen blir så mycket större när den väl kommer, ju längre ni försöker hålla locket på.

Jag ser med fasa på hur det gått i Tyskland, som om möjligt haft ett ännu större åsiktsförtryck än Sverige. Där håller nu det vänsterextrema nazistpartiet NPD på att slå igenom rejält.

Det är bara att hoppas att sd lyckas ta sig in i riksdagen nästa val (det mesta talar för det). Risken är annars att Sverige går Tysklands väg...

Ina sa...

och det spännande är att den tyska vänstern gick till val på att införa den svenska modellen...

Erik Almqvist sa...

Ja, i Tyskland och stora delar av världen har man länge sett svensk socialdemokrati som en förebild. Problemet är att såväl det svenska samhället som den svenska socialdemokratin radikalt har förändrats sedan 68 men omvärldens bild har på något sett fastnat pre-68-samhället.

Anonym sa...

Du måste skämta...! Din oduglighet saknar gränser…