fredag, december 08, 2006

Heja Sofia!

Ni har säkert läst i tidningarna om Sofia Appelgren , en ung tjej som startat en salladsbar i Göteborg? Hon är nu satt i blockad av facket som har vakter utanför hennes restaurang. Grejen är att redan idag betalar Sofia högre löner än vad kollektivavtalen kräver. Dessutom vill hennes anställda inte vara medlemmar i facket.

Detta har fått mig att fundera på vad facket egentligen borde ha för uppgift? Borde de inte lägga ner sin energi på att faktiskt förbättra villkoren för de medlemmar som behöver fackets hjälp? Borde de inte ägna sig åt det, istället för att förstöra för ett litet företag som betalar en lön över kollektivavtalens miniminivå och där de anställda är nöjda? Hur mycket bra saker hade inte det dussintalet strejkvakter som står utanför salladsbaren faktiskt kunna uträtta?

Jag är för facket, jag tycker att grundtankarna är bra. Men det går för långt ibland. Det ska finnas en frivillighet vad gäller kollektivavtal och medlemsskap i facket. Om ett företag som inte har kollektivavtal missköter sig, då kan facket gripa in. Men om företaget sköter sig på ett bra sätt, så ska facket lämna företaget ifred!

Fredrik Federley gick ut och liknade fackets metoder vid maffians. Nu kräver facket en ursäkt av Fredrik. Jag hoppas och tror att en sådan inte kommer! Dessutom hoppas jag, om än lite mer tveksamt, att även regeringen ställer sig bakom Sofia. Littorin, som är nybliven bästis med facket, borde verkligen inte acceptera att facket driver en företagare att lägga ner sitt företag. Det är ju sådana företag som Sofias regeringen säger sig vilja värna. Nu har de chansen att visa det på riktigt!

Om regeringen nu tar fackets sida även i denna konflikt borde man kanske byta namn från "nya moderaterna" till "nya sossarna"

Inga kommentarer: