torsdag, oktober 23, 2008

Budgetdialog

I skolnämnd Nordväst, där jag är 1:e vice ordförande, håller vi nu på att arbeta fram en budget för 2009. I år gör vi det i dialog med rektorer, personal, elever och fackliga representanter.

Det är en spännande process som ger otroligt mycket input. Hittills har vi träffat alla rektorer, personal från alla våra verksamheter och idag var det dags att träffa den första elevgruppen. Det var elevrådet på Lillån 7-9 som vi träffade idag.

I den brukarundersökning som gjordes i våras svarade ganska många elever att de upplever stress och olust inför skolarbetet, att de inte tycker att det är kul att gå i skolan och att de inte tycker att de har arbetsro i skolan (det här gäller hela Örebro kommun, inte Lillån specifikt)och det här hade vi bett eleverna fundera lite extra på inför vårt möte.

Det framkom många intressanta synpunkter, allt från att det behövs strängare lärare, mindre grupper till att det är en sliten skola. Det som utmärkte sig mest var dock elevernas upplevelse av att inte kunna påverka sin skolgång. Visst är det en viss form av elevinflytande att påverka hur arbeten ska redovisas men det måste gå att göra så otroligt mycket mer än så.

SR Örebro var där och det blev ett inslag i Rakt på sak. Vill man lyssna på kloka elever så kan man gå in på SR Örebros arkiv, välj sedan torsdag 23/10 kl 12.30-13.00.

Budgetprocessen fortsätter nu, nästa elevråd vi träffar är Vivallaskolans, ska blir oerhört intressant om de har samma upplevelse som eleverna på Lillån 7-9

Det här är ett konkret sätt att arbeta med medborgardialog, något vi kontinuerligt gör i Koalition Örebro

Inga kommentarer: