måndag, oktober 06, 2008

När självrannsakan vore klädsamt...

Björn Sundin (min socialdemokratiska kollega) skriver i dagens NA en krönika om att vi i majoriteten inte vill samarbeta. Björn framhåller också den tidigare majoriteten som ett exemplariskt föredöme på öppenhet.

Jag som satt i den dåvarande oppositionen vill ge Björn en liten annan bild.

1. Det var mer regel än undantag att beslutsförslag ändrades från gruppmöte till nämnd, alltså fick vi nya beslutsförslag på sittande nämnd. Vad är det för öppenhet och demokrati?

2. Väldigt ofta fick vi interpellationssvaren samma dag eller på kvällen innan KF. Det är inte lätt att som interpellant förbereda en konstruktiv debatt om man inte får se vad den som fått frågan tänker svara. Inte öppet, inte heller särskilt demokratiskt.

3. Jag var som oppositionspolitiker involverad i 2 skolnedläggningsdiskussioner. I bägge fallen var det så att oppositionen inte var inbjuden till samtal, inte några blocköveträdande samtal där inte. Inte öppet, inte demokratiskt!

4. "Det går bra för Örebro" stod ni och sa. I själva verket var den ekonomiska situationen ohållbar och resulterade i en nedskärning som fortfarande ger rysningar. Vänsterpartiet valde ju tom att hoppa av samarbetet med sossarna i det här läget. Inte ett tecken på öppenhet och demokrati, vare sig inåt eller utåt.

Exemplen är många och det är väl så att man snabbt glömmer det som var dåligt och bara vill komma ihåg de bra delarna, ungefär som med ett gammalt förhållande. Men en viss självkritik är klädsam, Björn Sundin. Den dåvarande oppositionen upplevde er inte som öppna och demokratiska, i själva verket var fallet precis tvärtom! När dessutom era båda samarbetspartier ger samma bild av ur det var att styra med er så kanske den där självkritiken vore ännu mer klädsam...

Till sist borde sossarna som kollektiv få en utbildning i vad medborgarinflytande betyder. Att lyssna och sedan göra som man själv vill är inte medborgardemokrati. Sann medborgardemokrati är att lämna ifrån sig beslutanderätten över vissa frågor och i och med det även lämna ifrån sig en viss summa pengar. Det är det vi i koalitionen gör i projektet med medborgarbudget. Att knacka dörr och fråga vad medborgarna vill är bra och något fler borde göra. Men det innebär inte att sossarna är ett mer demokratiskt parti än något annat!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket bra skrivet. Finns krönikan på nätet?

Ina sa...

nej, tyvärr publicerar inte na sina ledarkrönikor på nätet. en Björn har lagt upp den på sin blogg, kolla på www.bjornsundin.se

Anonym sa...

Men Ina; när har jag skrivit att vi är ett "exemplariskt föredöme på öppenhet". Jag konstaterar att ni är helt ointresserade av öppenhet eller samarbete och detta bemöter du ju inte alls.

Att avfärda kritik med att "ni var/är värre" är ju knappast vare sig konstruktivt eller särskilt seriöst.

Det finns ju fler exempel än dem jag räknade upp, skolplanen till exempel. Kan du i något av de uppräknade exemplen säga att jag har fel: att ni visst bjudit in till samarbete? Kan du överhuvudtaget nämna något exempel där ni gjort det?

Vi socialdemokrater har slarvat med mycket när vi ledde kommunen: vi hanterade motioner senfärdigt (det medger vi varje gång vi får kritik), vi svarade säkert sent på interpellationer då och då (även om det ofta berodde på att vi faktiskt försökte besvara dem seriöst och sakligt, vilket somliga kan tycka är bättre än att svara snabbt och slarvigt).

Fler exempel finns självklart - dina upplevelser kan jag inte ta ifrån dig (även om jag nog kan ha en annan bild av några av dem - men det är inte det viktiga). Men som sagt: det varken förklarar eller försvarar varför ni är så slutna och ointresserade av samarbete nu. Eller?

/ Björn Sundin

Anonym sa...

Säg mig kära politiker,
Varför skall jag som vanlig väljare ta er på allvar? Ni är lika förutsägliga som solen och månen. Oavsett vad motståndarsidan gör så är det negativt, och om det mot förmodan är lite positivt, så skulle ni ändå ha gjort det mycket bättre.

Det är naivt att tro att politiker är allvetande varelser som vill alla väl, även om ni gärna framställer er så. Politiker är inget annat än nyttomaximerande individer vars främsta intresse är den egna karriären.

Heder åt Björn Sundin som ändå vågade erkänna att hans partikamrater slarvade under förra mandatperioden. Ärlighet lönar sig längden skall ni se.