måndag, oktober 27, 2008

Vad kan kommunen göra för att motverka diskriminering?

Som jag skrev i inlägget nedan var jag med på en debatt som ordnades av RFSL i samband med Örebro kommuns toleransvecka.

EN fråga som kom att diskuteras mycket är vad vi kommunpolitiker egentligen kan göra för att motverka diskriminering. Jag menar, till skillnad mot en del andra, att kommunen kan göra väldigt mycket i den här frågan. Ofta pratas det om att kommunen ska arbeta med de mänskliga rättigheterna. Det stämmer bra men det måste göras oerhört mycket mer konkret än så. Om vi som kommun väljer att lägga MR-perspektivet som en filt över alla våra verksamheter kommer det att få riktiga konsekvenser. Det går att bryta ner och göra oerhört konkret. Det handlar om hur förskolepersonal tilltalar föräldrar på sin förskola. Skriver man ”hej mamma och pappa” i sina brev hem eller skriver man ”hej förälder”? Vad har kommunen för policy vid alkoholutskänkningstillstånd? Hur anpassar vi våra formulär och blanketter? Det här är konkreta frågor som borde vara lätta att se över och åtgärda.

Det är därför koalitionen nu börjat arbeta med de här frågorna för att på så sätt aktivt kunna arbeta mot diskriminering i alla dess former. Det är en mänsklig rättighet att inte bli diskriminerad, det är vår skyldighet som kommun att se till att vi lever upp till det!

Inga kommentarer: