torsdag, december 11, 2008

Debatt

Igår var jag och ett antal andra politiker inbjudna till Tullängsskolan för att träffa år 2 elever och prata politik. Det är alltid lika trevligt och roligt att göra det. Det pratas ofta om att "dagens ungdomar" inte är engagerade i politik och inte bryr sig. Dagar som igår visar att det inte stämmer utan att de är kunniga, insatta men däremot inte så intresserade av att bli medlemmar i ett parti.

Ämnet för debatten var "demokrati" och i den frågan är ju alla partier mer eller mindre överens. Alla tycker det är viktigt att så många som möjligt röstar, alla tycker att det är viktigt att engagera sig osv osv.

Det var en fråga som stack ut, där vi inte var överens och det var frågan om statliga monopol. John Johansson (s) uttryckte den något märkliga åsikten att människor per automatik spelar mindre om det är staten som äger spelföretaget, likväl som att människor köper mindre medicin om det är staten som äger apoteket.

Det är en absurd syn på staten, dess medborgare och inte minst på företagen. Staten har möjlighet att reglera spelandet eller försäljningen av mediciner även om det inte är de själva som äger företagen.

Förutom Sverige finns det 3 länder till i världen som har ett apoteksmonopol. Det är Kuba, Nordkorea och Albanien. En kul sällskap av länder att tillhöra!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vissa monopol tycker nog jag fyller en funktion.Speciellt om de används som ett instrument för att verkställa en politik. Systembolaget är t ex ett bra verktyg för att styra Sveriges alkoholpolitik. Med detta kan vi lättare jobba med förebyggande arbete såsom åldersgränser, och överkonsumtion.
Andra monopol blir bara fåninga eftersom de verkar ha skapats bara "för att". Apoteket kan man möjligen diskutera eftersom det troligen skulle bli fler försäljningsställen för medicin om det togs bort. Å andra sidan måste det ju finnas ett bra kontrollsystem som motverkar t ex medicimissbruk.
Monopol på att bära ut post i sig är inget att sträva efter. Men det får inte bli så att vi ökar transporterna med två postbilar efter varandra i glesbygd. Det viktiga är att samhället fungerar rent praktiskt.
Monopol på att köra tåg eller att köra bussar är enbart dumt eftersom de motverkar fri prissättning och konkurrens.
Privata monopol är också de mycket olyckliga. De driver upp priser och gör att konkurrensen runt service etc minskar.

Vad jag vill säga är egentligen att varje monopol måste granskas utifrån sin roll och att man inte kan dra allt över en kam. men i princip så är monopolet absolut inget att sträva efter om det inte fyller en politisk funktion.

Anonym sa...

Glömde dessutom att säga att Albanien är ett mycket vackert land!
Ska ta med dig dit vid tillfälle så får du se ;-)

Ina sa...

Väljer att citera Magnus Betner...
- Spela inte men ska ni spela så gör det hos oss!
- Drick inte alkohol men ska ni göra det så är det bara vi som säljer sprit

Hur man än vänder o vrider på det så är dubbelmoral ingen bra moral!

Anonym sa...

Ina,

Det är inte speciellt kontroversiellt att anta att om mångfalden av spelalternativ ökar kommer också spelandet att öka. Du kan inte förneka att Svenska Spel är restriktiva med storvinstmöjligheter. Om större bolag gör det mer lukrativt att spela kommer fler åka dit i spelberoende - eller tror du på fullt allvar inte det?

När det gäller apoteksmonopolet så fyller ju det två syften - dels att faktiskt hålla bra koll på vilka läkemedel som säljs till vem och också att se till att det finns apotek i hela Sverige.