tisdag, december 02, 2008

Vårdnadsbidrag

Programnämnd barn och utbildning i Örebro kommun har precis fattat beslut om riktlinjer för vårdnadsbidraget som kommer att gälla from 1/1 2009. Ärendet har tidigare beslutats i kommunstyrelsen och den 17 december ska ärendet upp i kommunfullmäktige.

Tydligen är det många föräldrar som ringer och vill veta vad som gäller och om de kan söka. Det är tydligt att man ser denna reform precis för vad det är, en valfrihetsreform för familjen.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Valfrihet i vad då?

Anonym sa...

En bra reform som kommer småbarnsfamiljer till godo!

Anonym sa...

"Jag anser att det är en kvinnofälla och jag tycker inte att Sverige behöver fler bidrag heller. Är man emot friår, sextimmars arbetsdag och medborgarlön så borde man rent logiskt vara emot vårdnadsbidraget också."

Birgitta Ohlsson, FP

Anonym sa...

Politikern:

Om du följer det där resonemanget själv så borde ni sossar vara för vårdnadsbidrag så jag förstår inte riktigt poängen.

Anonym sa...

JonasS,

Poängen är att Inas hållning är antiliberal. Min är jämställd, rättvis och solidarisk.

Här i Örebro vill vi socialdemokrater satsa de 11,5 miljoner som ett vårdnadsbidrag beräknas kosta på satsningar på fler förskoleavdelningar.

//John

Anonym sa...

Och den poängen har du genom att citera Birgitta Ohlsson bevisat lika mycket som att du har bevisat att du är antisolidarisk.

Menar du föresten att mer pengar till förskolan är solidariskt med dem som hellre är hemma med sina barn mer?

Anonym sa...

Jonas S,

Låt oss för ett tag stanna upp och påminnas om att vårdnadsbidrag är en usel idé i allmänhet men att högerkoalitionen på något viss lyckats med konststycket att skapa ett ännu sämre system här i Örebro.

Det är liksom en bedrift i sig, men de tycks slå världsrekord i dåligheter utan att ens anstränga sig.

Vårdnadsbidraget är 3000 kronor. Det säger sig själv att väldigt få människor med i övrigt låga eller normala inkomster kan gå ner till den ohemult låga inkomsten. Det man måste ha är antingen pengar undanstoppade eller en make/maka med sjukt höga inkomster vid sidan om. Däri ligger den första orättvisan.

Den andra orättvisan med vårdnadsbidraget, rent allmänt, är att den urholkar förskolan. Även om man lägger lite maskerade satsningar på förskolan vid sidan om vårdadsbidraget står vi inför så stora utbyggnadsbehov att alla pengar som finns borde satsas på en utbyggnad. Det är få som tror (inte ens högerkoalitionen i Örebro) att speciellt många föräldrar kommer välja bort förskolan utan det är de som redan är hemma som kommer få lite extra pengar. Det gör att de barn som blir kvar på förskolan får en sämre förskola (detta är ju inte att likställa vid minskade barngrupper då de förutsätter en bibehållen hög nivå på finansieringen medan detta bara blir ett minus i kassan).

Om man sen läser vårdnadsbidraget i Örebro så är det alltså utformat extra så att så få som möjligt kan välja det. Det är alltså ett ännu uslare förslag än regeringens, vilket alltså är en bedrift i sig!

/John

Anonym sa...

Mycket snömos men jag ska försöka hitta det väsentliga.

Orättvisa 1:
Menar du att om någon prioriterat annorlunda och sparat pengar, istället för semestrar och annat, för att kunna vara hemma längre med barnen istället så är det orättvist om de får samma hjälp av kommunen som de som har barnen på förskola?
När det gäller det där med inkomster är du ute och cyklar. Själv bodde jag för några år sedan i stockholm med sambo och barn med en nettoinkomst i familjen på 17 000 kronor, det funkade utmärkt. I fallet med vårdnadsbidrag i Örebro så innebär det att maken/makan skulle ha en lön på 20500. Kanske tom mindre eftersom boendet är aningen billigare. Verkligen sjukt mycket.
Kombinerar man de två ovan så visar det sig att man inte alls behöver vara särskilt förmögen för att ha nytta av vårdnadsbidrag.
Dock kan det bli svårt för ensamstående föräldrar att dra nytta av vårdnadsbidraget men alla reformer kan inte vara lika bra för alla.

Orättvisa 2:
Vad har rättvisa med kvalitén i förskolan att göra? Om alla får den kvalité i förskolan som man betalar för så är det väl i allra högsta grad rättvist. Att alla har en dålig förskola är väl inte mindre rättvist än att alla har en bra. Man skulle kunna vända på det: Ju bättre förskola desto orättvisare mot de som valt att ha barnen hemma istället.