tisdag, januari 20, 2009

En stark budget

Igår tog majoriteten i skolnämnd nordväst sin tredje budget. Det är en budget som tagits fram efter ett brett förankrningsarbete. Vi har träffat rektorer, personal, elever och fackliga representanter. Alla har fått lyfta fram det de tycker är viktigt. Mycket har vi lyssnat på och tagit med i budgeten. Ett bra betyg är att när vi skickade ut budgeten en andra vända inkom väldigt få förslag på ändringar. De som inkom tog vi dock med!

Det är tydligt att det är en lyssnande budget där vi ger inriktningen men låter verksamheterna sköta hur-frågorna. Många är de rektorer som uttrycker sin glädje över att äntligen få vara pedagogiska ledare, att slippa jobba efter länga listor med kommunala sossemål. Skolorna börjar bli vana att prata om sitt eget arbete, de börjar bli vana vid att ha politiker som bryr sig om verksamheterna utan att vilja detaljstyra. En rektor uttryckte det såhär: "Det är så skönt att äntligen ha politiker som är pålästa och som vet vad de pratar om!"

Oppositionens budget präglades av det som vi blivit vana att se, ett detaljstyre där nämnden är nere och petar i varje enskilds verksamhets vardag. Det är min fasta övertygelse att personalen i skolan vet bättre vad deras elever behöver än skolnämnd nordväst gör. Det är lustigt hur sossarna i alla lägen påpekar att vi inte lyssnar på personalen och sedan själva kör över dem med sin budget.

Inga kommentarer: