torsdag, februari 04, 2010

Satsa på ungdomsfrågorna

Idag publicerades följande debattartikel i Tidningen NU. Den är undertecknad av mig, Lars Persson, gruppledare (Fp) i Sundsvall och Adam Cwejman, ordförande Liberala Ungdomsförbundet

Satsa på ungdomsfrågorna!

Folkpartiet står inför en stor utmaning i höst. Nästan 500 000 svenskar ska för första gången gå och rösta, det är ett större antal som är högre än den någonsin varit. Om vi inte lyckas fånga denna stora målgrupp blir en valseger svår.

Konkurrensen om förstagångväljarna har även den ökat. I höstens val är det inte bara de etablerade partierna slåss om rösterna utan även nya partier som Piratpartiet finns med på banan. I Europaparlamentsvalet var trenden tydlig. Piratpartiet blev största parti bland förstagångsväljare.

Alliansen har svårt att attrahera unga väljare. Sifos väljarbarometer visar till exempel att i gruppen under 30 år är regeringsstödet bara 22,8 procent, att jämföra med 51,6 procent bland de väljare som är 65 år och äldre. Vad beror det på? Är vår politik sämre för de unga än för de äldre? Har vi misslyckats med att kommunicera vår politik på ett trovärdigt sätt? Eller är vår politik inte attraktiv för unga väljare?

En hög ungdomsarbetslöshet med svårigheter att komma in på arbetsmarknaden. En tuff bostadsmarknad. En rad beslut i bl.a. integritetsfrågor som känns främmande för många yngre. Det är exempel på frågor som gör att alliansen känns mindre attraktiv för många ungdomar.

Folkpartiet måste visa att vi tar frågan om ungas situation i samhället på allvar. Därför presenterar vi här tre idéer som vi anser kommer ta Folkpartiet en bra bit på vägen att bli förstahandsalternativet bland de yngre väljarna.

1. Ta fram ett starkt ungdomspolitiskt program

2. Utse en ungdomspolitisk talesperson

3. Alla kommunföreningar och länsförbund i landet ser till att stötta LUF

Ett program med en stark liberal politik för att förbättra ungas livschanser är nödvändigt för att kunna bygga upp en trovärdighet. Liberalismen ger alla människor möjligheter, det måste vi visa genom att tydligt ta fram argument och en riktad politik i denna viktiga fråga. Vi vet också att unga människors värderingar väl stämmer överens med vår liberala ideologi i form av individualism, internationalism och utvecklingstro.

Dock räcker det inte med en bra politik, den måste förmedlas också. Folkpartiet borde därför utse en ungdomspolitisk talesperson, som med kraft och tydligt mandat kan föra fram och utveckla partiets position i frågor som berör dagens unga.

I LUF har vi utmärkta ambassadörer för Folkpartiet och liberalismen som kan hjälpa oss att vinna förstagångsväljarna. Tyvärr ser vi på en del håll i landet att LUF negligeras och det är en mycket negativ utveckling. I LUF finns det pålästa och engagerade unga liberaler och det är ett otroligt slöseri att inte ta till vara på den resursen fullt ut.

Vi är övertygade om att det här är de första nödvändiga stegen för att Folkpartiet ska vara det starka, attraktiva och självklara partiet för unga väljare.

Inga kommentarer: