tisdag, augusti 17, 2010

Nolltolerans mot mobbning

En debattartikel publicerad i NA idag

Varje morgon är det 140 000 barn i Sverige som känner en klump i magen av obehag när de ska gå till skolan. Det görs mycket på våra skolor för att motverka mobbning och annan kränkande behandling. Likabehandlingsplaner, utbildningar i värdegrund och samspel är exempel på det. Trots detta förekommer det tyvärr att barn blir utsatta för mobbning. Det är aldrig ok! Oavsett anledning kan vi aldrig acceptera att ett endaste barn går till skolan med en klump i magen och en rädsla för slag, sparkar och elaka kommentarer.

Det är dags att vi börjar benämna problemet med vad det verkligen är. Genom att kalla detta för mobbning finns risken att man förminskar vad det verkligen handlar om. Brott mot barn måste kallas vid sitt rätta namn. Ett slag, en spark eller annat våld är misshandel, även om det sker på en skola och det är barn som utsätter andra barn. Beteenden som aldrig skulle accepteras i vuxenvärlden bortförklaras bara för att det händer i skolan, mellan barn.

Mobbning är upprepade kränkningar som sker systematiskt. Med andra ord, en person blir utsatt för kränkningar under en tid. Den person som blir utsatt hamnar i underläge vilket kan medföra att det blir svårt att försvara sig. Det är otroligt viktigt att de vuxna som finns runt barnet tar upplevelserna av kränkning på allvar. Skolverket har granskat 50 skolor i Sverige och studien visar att det tyvärr fortfarande är allt för vanligt att skolpersonal förminskar och bortförklarar upplevelserna barnen har.

Folkpartiet vill att regeringen ska se över möjligheten att göra mobbning straffbart. En skolfridslag som slår fast att det är extra allvarligt med den här formen av systematiskt nedbrytande kränkningar bör utredas. När en man slår en kvinna anses det försvårande om det är en del i en upprepad kränkning. Därför finns lagstiftning om kvinnofrid. På samma sätt ska det finnas en skolfridslag för att skydda de utsatta barnen.

En annan åtgärd för att komma åt problemet är att införa en Lex Sarah-lag för skolan. Det innebär att all personal i skolan ska vara skyldiga att anmäla all mobbning. Allt för att underlätta för personalen i skolan att se och våga anmäla. I en ny lagstiftning måste kraven ökas på lärare, och ytterst på rektorn, att agera tidigt i mobbningsärenden. Det måste ytterst vara de vuxnas ansvar att hindra mobbning. Föräldrarna ska också involveras på ett tidigt stadium.

Om inga andra lösningar fungerar måste det också bli lättare att flytta på mobbaren. Idag är det tyvärr så att det ofta är det mobbade barnet som tvingas byta skola eller klass för att få en bra skolgång. Det är inte ok! Det barn som redan är utsatt ska inte dubbelbestraffas genom att tvingas byta skola. En flytt av den/de som mobbar ska vara en sista utväg när övriga åtgärder misslyckas.

En skolfridslag, en lex Sarah-lag och att lättare kunna flytta på den som mobbar är tre steg för att komma åt problemet med mobbning. För alla kan vi vara överens om att mobbning aldrig är acceptabelt. Med den gemensamma utgångspunkten måste vi sätta ner foten och säga att mobbning inte får förekomma i våra skolor. Det är dags att på allvar införa en nolltolerans mot mobbning och all kränkande behandling i våra skolor!

Ina Lindström
Skolpolitisk talesperson (Fp) Örebro

1 kommentar:

Gabrielle sa...

I Nora jobbar vi sen 2,5 år med Olweusmetoden på alla skolor. Har tagit kraft och tid att införa men innebär att alla skolor nu jobbar lika och strukturerat mot mobbing. Som du skriver inget barn ska behöva gå till skolan med ont i magen!
//Gabrielle