onsdag, augusti 25, 2010

Satsa på lärarna

Idag har jag och Staffan Werme presenterat 3 konkreta förslag på hur vi under nästa mandatperiod tänker satsa på lärarna i Örebro.

För det första: Höj lärarlönerna!
Eftersom lärarna har avgörande betydelse för elevernas inlärning och resultat måste vi ha de bästa lärarna. Läraryrkets status måste höjas. Lönerna är en viktig del av detta. Trots ett medvetet arbete för att öka lärarlönerna har Örebro fortfarande mycket låga löner. Vi kommer 2011 – 2014 att avsätta resurser för att höja lärarnas löner.

För det andra: Satsa på lärarna, hela arbetslivet!
Som lärare blir man aldrig fullärd. Det är otroligt viktigt att ständigt få utvecklas, bli bättre och få del av ny kunskap. Fortbildning och karriärmöjligheter är otroligt viktigt för att hela tiden utvecklas. Vi kommer under nästa mandatperiod satsa mer pengar på fortbildning för lärare och att införa lektorattjänster i kommunen.

För det tredje: Mindre politik i skolan!
En del politiker vill gå in och styra över pedagogik och detaljer i skolans inre arbete. Vi menar att makten över den vardagliga pedagogiska verksamheten på skolor ska ligga hos lärarna och skolledningen. De intraprenader som finns är bra exempel på att skolorna ofta fungerar bättre när de som befinner sig i verksamheten får större inflytande över den dagliga verksamheten. Vi kommer att under nästa mandatperiod öka självständigheten för våra kommunala skolor.

Visst är det här bara några delar av alla de som behövs för att göra skolan ännu bättre. Det vet du och det vet vi. Men vi måste börja någonstans. Vi väljer att börja med skolan.

Media: Sveriges radio Örebro, TV4

Inga kommentarer: