onsdag, augusti 25, 2010

Skolans dag

Igår firades skolans dag och lärarfacken gjorde detta genom att ordna utfrågningar med politiken. Jag deltog i två sådana, dels en med LR på stortorget i Örebro och en med Lärarförbundet i Lekeberg.

EN genomgående fråga är naturligtvis hur vi gör den svenska skolan bättre. Jag svarade att det handlar om tre saker:

1. Ett tydligt kunskapsfokus. Kunskapsförmedling är och ska vara skolans viktigaste uppdrag. Då krävs det också att lärarna får vara just lärare och syssla med pedagogik, inte socialt arbete. Därför är det väldigt glädjande att regeringen idag presenterar en satsning på skolhälsovård.

2. Arbetsro i skolan Ordning och reda och arbetsro gynnar framförallt de barn som har svårt att koncentrera sig. Den arbetsmiljö som finns i många av våra klassrum skulle aldrig accepteras på en vuxen arbetsplats. Lärarna måste få mer befogenheter att upprätthålla ordningen i sina klassrum.

3. Mindre politik i skolan När skolan är kommunal är det lätt att hamna i en situation där politiken lägger sig i hur man ska arbeta i klassrummen, vilken metod man ska använda mot mobbning osv. Det tror jag är livsfarligt. Låt de som är pedagoger syssla med pedagogiken och håll politiken utanför skolan.

Naturligtvis är det bara tre av många saker som måste till för en bättre skola. Men man måste börja någonstans och vi väljer att börja med skolan!

Inga kommentarer: