fredag, januari 29, 2010

Opinionsundersökningar

Även om många hävdar att man inte ska titta för mycket på opinionsundersökningar och deras resultat så tror jag det är få politiker som kan låta bli att kasta sig över varje ny mätning och analysera trender och procentsatser.

Idag har det kommit två mätningar. Dels DN/Synovates januarimätning som visar på att alliansen knappar in på oppositionen. Folkpartiet och Moderaterna ökar. Det är en mätning som gör mig glad.

Det som dock inte gör mig glad är den tydliga könsskillnad som syns. Bland männen i undersökningen har alliansen överläge. Bland kvinnorna har oppositionen överläge. Det här får Aftonbladet att sätta underrubriken om Sverige inte hade några kvinnor skulle regeringen bli omvald. Ungefär som om inte en endaste kvinna i Sverige skulle rösta på alliansen.

Och för att skapa lite motvikt så publiceras ytterliggare en undersökning idag som visar att oppositionen har egen majoritet. Det är Sentio Research som gjort den undersökningen och Expressen skriver om skillnaderna.

Det märks att det är valår. Tempot i politiken ökar och skillnaderna mellan alliansen och oppositionen blir allt tydligare. Det ska bli väldigt intressant att se väljarnas reaktion nu när vänsterblocket faktiskt kommer tvingas presentera faktisk politik istället för att bara klaga.

Inga kommentarer: