fredag, januari 29, 2010

Utse en ungdomsminister!

När som helst nu kommer Fredrik Reinfeldt att utse en ny minister eftersom Cecilia Malmström blivit godkänd som Sveriges nya kommissionär.
 
Spekulationerna är många om vem som ska utses till ny EU-minister. Det finns också tankar och spekulationer om huruvida det är en europaminister som ska utses. Jag tänker sälla mig till den gruppen.
 
Cecilia Malmström har varit en utmärkt EU-minister. Hon har fört in Sverige som en seriös aktör på den europeiska arenan. Nu är ordförandeskapet över och det kanske är dags att lägga fokus på andra frågor. Jag tycker att Reinfeldt istället för att utse en ny EU-minister borde utse en minister med särskilt ansvar för ungdomsfrågor.
 
Visst kan det te sig konstigt att jag som medlem i Sveriges mest europavänliga parti tycker vi kan skrota just EU-ministern. Men det är just därför jag kan föreslå det. För med folkpartister i regeringen kommer det alltid att finnas europavänner där, som förespråkar ett starkt EU. Istället kan fokus flyttas till andra områden.
 
Vi ser nu en historiskt stor ungdomsgeneration som ska ta steget ut i vuxenlivet. Det finns enorma utmaningar för denna grupp i form av arbete, bostäder etc. Därför är det viktigt att det finns en person som har som uppgift att hela tiden strategiskt arbeta med ungdomars villkor och situation. Idag ligger det ansvaret på Folkpartiets minister Nyamko Sabuni. Nyamko är en väldigt skicklig politiker som gjort ett ypperligt arbete med sina ansvarsområden. Dock är ungdomsfrågan av så stor vikt att den behöver lyftas och under den kommande tiden få ett eget stadsråd som anbart arbetar med just denna fråga.

2 kommentarer:

Lorenzo sa...

Bra idé. De liberala värderingarna är ungdomarnas värderingar. Men politiken är inte deras, i alla fall inte som politiken beskrivs o kommuniceras.Fram för ett ungt statsråd. Varför inte du?

Ina sa...

Lorenzo - varför behöver en ungdomsminister per automatik vara ung?