tisdag, mars 16, 2010

Klart man ska få bo ihop även när man är gammal!

Idag kan man i Expressen läsa om Maggie och Torsten. De har varit gifta i 65 år. När Maggie blev så sjuk att hon inte kunde bo kvar hemma längre så fick inte Torsten flytta med till äldreboendet. Efter ett liv tillsammans skulle de nu skiljas åt efter beslut i den kommunala omsorgsnämnden i Kungsbacka. Efter en proteststorm backar nu kommunen och låter Torsten och Maggie bo ihop.

Jan Björklund nämnde i sitt talFolkpartiets riksmöte ett annat par, Gerda och Gunnar som inte får bo ihop. Efter 60 år tillsammans skiljs de nu åt av kommunen de bor i.

Jag tycker det är ovärdigt vårt samhälle. Vi ska inte splittra par bara för att den ene inte orkar bo kvar hemma. Det måste finnas så mycket medmänsklighet i vårt samhälle att ett äldre par ska kunna fortsätta bo tillsammans om de vill det.

Jan Björklund och Barbro Westerholm skrev en debattartikel i DN om detta i höstas, inför Folkpartiets landsmöte. Deras slutstycke var så klockrent att jag tänker citera det här, rakt av:

"Alla makar, oavsett kommun och vårdbehov, ska kunna känna sig säkra på att de kommer att få leva sina sista år tillsammans om de så önskar. Det ska inte längre vara upp till kommunen att avgöra när det är dags för makar att skiljas åt."

Läs mer: Lars Persson, Lennart Gabrielsson,

Inga kommentarer: