lördag, september 16, 2006

äntligen hemma

Nu är klockan 00.30 och jag är äntligen hemma efter en kall men trevlig natt på torget. Stortorget var fullt med folk som ville prata politik eller livet i största allmänhet. Väljare värvades och till och med en och annan ny medlem!

Som någon uttryckte det, den som säger att unga inte är intresserade av politik borde beöka de nattöppna valstugorna! Mängder av ungdomar, många av dem redan aktiva men många inte, pratade politik, drack kaffe, grillade korv, dansade lite breakdance, lyssande på musik och mycket mera på torget.

Politiken idag har ett stort problem att engagera unga människor. Jag tror att mycket av problemet ligger i utformningen av den politiska sfären. Tråkiga (ofta långa) möten, svårt att se resultat och framförallt stelheten i partipolitiken gör att många yngre tappar lusten för politik innan de ens hinner börja. En kväll som denna märker man att ungdomar visst är intresserade så länge det sker under former som attraherar dem.

Problemet är ju att demokratin (och därmed politiken) måste få ta lång tid ibland. I Örebro kommun alldeles för lång tid då motioner blir liggandes i år utan svar... Men trots det, för att säkerställa att det är bra beslut vi fattar måste det få ta tid ibland. Detta måste ju ändå gå att kombinera med en viss förnyelse av hur politiken fungerar! alldeles för många är idag fast i ett gammalt tänkande, ett "såhär har vi alltid gjort"

Våga släpp in de som är unga i politiken! Våga ta tillvara det intresse och engagemang som finns! Tvinga inte in alla dessa människor i ett system som är stelbent och långrandigt.

Politiken ska hjälpa, inte stjälpa!

1 kommentar:

jonny sa...

va skönt me en politiker som lever bland människor och inte bland korridorer och högar av papper. gick förbi torget precis men har magknip så jag kunde inte titta förbi. hoppas de går bra för er på söndag.