Skriver detta samtidigt som kommunfullmäktige pågår för fullt. Just nu är det en debatt om intraprenader.
Förmiddagen ägnades till stor del åt en interpellationsdebatt. Emma Lidell (s) hade skrivit en interpellation om elevinflytande. Regeringen har fattat ett beslut om att den försöksverksamhet med elevmajoritet i de lokala styrelserna på landets gymnasieskolor ska upphöra from sommaren 2007.
Gjorde två inlägg i debatten. Inlägg nr 1 fokuserade på att elevinflytande inte är beroende av elevmajoritet. Det finns många sätt att arbeta för ett ökat elevinflytande men majoritet är inte per automatik lika med inflytande. Det finns många andra sätt att garantera elevers inflytande över sin skolgång och vardag.
Det andra inlägget kom mot slutet av debatten. Det är inte vi i Örebro kommun som fattat beslutet om att denna försöksverksamhet ska upphöra. Det är regeringen som gjort det. Alltså är det inte så meningsfullt att vi ägnar en hel förmiddag åt att diskutera elevmajoritetens vara eller icke vara. Istället borde vi ägna den kraften och energin åt att diskutera hur vi faktiskt garanterar elevinflytande. Men sossarna och vänstern var mer intresserade av att klaga på regeringens beslut.
En tydlig signal åt att man bara vill gnälla och inte faktiskt vara med och kreativt skapa ett faktiskt elevinflytande!
onsdag, februari 28, 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Men ärligt talat, Ina: Emmas fråga handlade ju om vad högerkoalitionen i örebro ville göra för att säkra elevinflytande även efter att regeringen avskaffar lagen om elevmajoritet. Och trots den långa debatten gavs ju inga svar. Inte heller av dig. De flesta inlägg handlade ju om varianter på temat "det går att öka elevinflytandet på andra sätt". Men när ska majoriteten presentera de sätten?
Vi sa (och det hördes tydligt trots den nya tekniken) att förvaltningen fått i uppdrag att utvärdera den modell vi haft i Örebro. När utvärderingen är klar tar vi ställning till fortsättningen. Inte så svårt va?
Men Ina,
Framförallt Lotta Olsson och Gabriella Blomgren var ju rätt tydliga med att lokala styrelser är någonting positivt. Om ni redan har åsikten klar, varför då utvärdera. För det är ju ingen "utvärdering" ni ska göra, en sån är ju rätt onödig - lokala styrelser med elevmajoritet blir ju de facto förbjudna efter att din regering förbjudit dem. Möjligen är det en utredning vad som komma skall. Dessutom finns ju en utredning från 2002 med idel positiva bedömingar om systemet.
Jag instämmer i Björns fråga - när ska ni presentera sätten ni tänker garantera elevinflytande framöver? Ni gjorde det ju inte under interpellationsdebatten idag
Den sista meningen i första stycket ska givetvis lyda: "Dessutom finns det ju en utvärdering..."
Trött, småförkyld, och muskelvärk av allt packande skyller jag det på!
Skicka en kommentar