torsdag, december 17, 2009

Julkalender

En trevlig tradition som skapats den här mandatperioden är julkalendern som pryder rådhuset varje december. Jag har (o)turen att sitta bakom lucka nr 15. Det är spännande att se vad som gömmer sig bakom varje lucka men extra spännande är det såklart att se vad som finns bakom "min" lucka. Och vad det var för konstverk kan ni se här!

onsdag, december 16, 2009

Vill Björn Sundin lägga ner Risbergska?

Socialdemokraterna föreslår en nedläggning av Risbergska skolan. Det kan man utläsa av en interpellation lagd i kommunfullmäktige av Björn Sundin (s).

Bakgrunden är att Koalitionen har beslutat av en sammanslagning av Rudbecksskolan och Karolinska skolan. Det är ett sätt att möte det minskande antalet gymnasieelever. Elevantalet i gymnasieskolan kommer att minska med ca 1000 elever de närmaste åren och då Koalitionen väljer att satsa resurser på pedagogisk verksamhet istället för lokaler blev en förändring av skolorganisationen nödvändig.

Detta motsätter sig alltså socialdemokraterna och vänsterpartiet. I sin interpellation argumenterar istället Sundin för en nedläggning av Risbergska skolan med motiveringen att det skulle vara en bra lokal att bygga om till äldreboende.

Det här är en helt ny idé som Sundin för fram. Dock finns det några stora brister i argumentationen. Risbergskaskolan är en populär och väl fungerande skola. Sammankopplingen med RGD/RGH är väl fungerande. För att få en liknande funktionalitet på Rudbeckskolan skulle omfattande nybyggnationer och renoveringar krävas. Kostnaden för ombyggnad av Rudbecksskolan till en funktionabel skola, flytten av Risbergskas elever till Rudbeck och senare ombyggnaden av Risbergska till boende för äldre är knappast kostnadseffektivt.

Vare sig Risbergskakolans lokaler, lokaliseringen eller storlek är idealiska för den typ av boenden som Sundin argumenterar för. Det finns en tydlig önskan hos många äldre att när man flyttar till någon form av boende för äldre vill man att detta ska ligga centralt. Närheten till olika former av service, liksom till kultur och kommunikationer är avgörande.

Risbergska skolans lokaler är inte avsedda för bostäder. Många rum på Risbergska skolan saknar helt fönster, eller så är rummens fönster placerade flera meter över golvet vilket knappast är lämpligt för boende. VA-systemet måste göras om totalt till mycket stora kostnader.

Men den huvudsakliga invändningen är synen på hur äldre ska bo. Folkpartiet delar inte Sundins syn på hur äldre ska kunna bo. Att skapa avskilda, gigantiska boenden för äldre är ingen framkomlig väg. Kollektiviseringen av de äldre måste vara ett avslutat kapitel. Vi menar att vi istället ska se åldrandet som en naturlig process där respekten för den enskildes livsval ständigt ska finnas i centrum. Då handlar det mer om att bygga olika former av boenden, väl lokaliserade i lokalsamhället, oavsett om det handlar om Örebros innerstad, de mer perifera delarna av Örebro eller i de orter som omger staden.

I Na den 10 december 2009 skriver Sundins partikamrater i gymnasienämnden i en debattartikel att man motsätter sig en sammanslagning av Karolinska och Rudbeck. Ingenstans skriver man det som Björn Sundin framför i kommunfullmäktige, nämligen att man istället vill lägga ner Risbergska skolan. Så frågan är, vad vill egentligen socialdemokraterna?

Vad tänker socialdemokraterna göra med regionförbundet?

I Örebro kommun pratar socialdemokraterna gärna om att de är öppna och att kommunledningen är sluten. Men när de själva har makten är slutenheten norm. Nu är vi många som frågar oss vad socialdemokraterna döljer kring regionförbundets framtid.

Det har under en tid funnits uppgifter om att socialdemokraterna i landstinget inte längre vill stödja regionförbundet. Uppgifterna har inte varit bekräftade. Men de har kommit från flera källor. Det handlar både om att landstinget inte längre vill ge regionförbundet de resurser de gör idag och att man vill ta över uppgifter från regionförbundet.

Så kan man börja lägga ihop olika uppgifter. Jonas Karlsson vill från kommunen till landstinget. Jonas Karlsson är känd att vara en socialdemokratisk samhällsbyggare, även i partiets nationella sammanhang. Kommer han nu att bli vårdpolitiker, eller innebär det att socialdemokraterna planerar för att landstinget ska ta över regionförbundets infrastrukturuppgifter?

Senare ser man att också Irén Lejegren vill stå högt uppe på landstingslistan. Är inte regionpolitiken intressant längre, eller planerar socialdemokraterna i det fördolda att ta makten från regionförbundet och lägga den på landstinget?

Nu inbjuds plötsligt partiernas länsledningar till ett möte om regionfrågan av socialdemokraternas länsordförande Jonas Karlsson. Vad kommer mötet att handla om? Svårt att veta. Men det är väl uppenbart att socialdemokraterna i det fördolda tänkt nya tankar om regionförbundet.

"Öppenhet" var ordet för dagen.

tisdag, maj 19, 2009

Klart vi ska rösta igen!

Sveriges Radio Örebro skriver om att en majoritet av svenskarna vill ha en ny folkomröstning om euron.

Folkpartiet vill ha en ny omröstning senast 2011. Det är kul att opinionen är med oss!

Man kan argumentera att Sveriges exportindustri tjänar på en billig krona. Det må vara sant men vi andra är förlorare. Matpriserna stiger och det blir dyrare att leva, mycket på grund av att vi står utanför eurosamarbetet. En liten valuta som den svenska kronan är känslig och sårbar.

Undersökningen presenteras på DN debatt

På folkpartiets hemsida kan man läsa mer om vad vi vill i eurofrågan!

Elitklasser

Jan Björklund har nu presenterat ett förslag om att man ska ändra skollagen så att antagningsprov ska tillåtas även i teoretiska ämnen. Ett ämne som nämns i debatten är matte.

DN skriver om förslaget här och socialdemokraterna är (inte så förvånande) emot.

Sossarnas skolpolitiska talesperson menar att det är en rättighet för barnen att lära sig läsa skriva och räkna. Det är hennes argument mot att vissa elever ska få gå före. Det är ett resonemang som verkar sprunget ur en brist på hållbara argument. För visst kan alla barn läara sig läsa, skriva och räkna även om vissa får gå före. Det är ju just därför regeringen ger extra pengar till just läsa, skriva, räkna-garantin.

Jag välkomnar förslaget från skolministern. Det ger alla barn möjlighet att få läsa på sin egen nivå, även om den nivån råkar vara högre än klasskamraternas. Dessutom, antagningsprov är redan idag tillåtna i estetiska ämnen och jag har svårt att se varför man skulle få ha "elitklasser" i musik men inte i matte?

lördag, maj 09, 2009

Folkpartister utsatta för rån och hot

Folkpartiet Örebro hade idag lördagen den 9 maj valupptakt. Flera medlemmar var ute i centrum och delade ut flygblad som uppmanande till att rösta i valet till europaparlamentet.

Två av medlemmarna blev utsatta för rån och hot av två okända män.

- De slet flygbladen ur händerna på mig och sa åt mig att sluta dela ut material. Han hänvisade till att han var arbetarklass. När jag försökte ta tillbaka materialet sprang han därifrån. Jag upplevde situationen som hotfull, säger Fredrik Idevall.

Samtidigt så skedde samma sak på andra sidan gatan.

-Han slet flygbladen ur mina händer. Jag försökte hålla i dem och vi kämpade en stund men till slut var jag tvungen att släppa och då sprang han därifrån, berättar Carina Johansson.

- Det här var helt klart ett försök att stoppa vår utdelning och jag upplever det som ett hot mot demokratin och yttrandefriheten, avslutar Carina Johansson.

En polisanmälan kommer att ske på måndag



Fredrik Idevall och Carina Johansson som blev bestulna och hotade

Valupptakt

Idag, på europadagen, drar folkpartiet i Örebro igång sin valkampanj inför valet den 7 juni. Det kommer att bli full fart fram till valdagen.

En stor utmaning är att få folk att faktiskt gå att rösta. Det gäller att få alla att känna att deras röst spelar roll och att EU är viktigt för oss alla. Ofta blir vi allt för tekniska i vår beskrivning av EU, istället för att berätta hur EU berör allas våra liv.

Valet handlar om hur vårt Europa ska se ut. Ökad rörlighet, mindre krångel och färre men bättre beslut eller ett EU som är byråkratiskt och lägger sig i hur de enskilda staterna styrs.

För att citera Anders Ekberg, kandidat till parlamentet: EU ska göra hälften så mycket men dubbelt så bra!

onsdag, maj 06, 2009

Dörrknackning och kampanj

Igår var folkpartiet i Örebro ute och knackade dörr för första gången. En tapper skara lyckades pricka in kampanjen precis perfekt mellan regnskurarna. Tillsammans hade vi en trevlig och intensiv kampanjstund. Det var många möten med människor där den övervägande majoriteten var positiva till folkpartiet och tänkte gå och rösta den 7 juni.


Fredrik Malm med några av de folkpartister som var ute och knackade dörr

Efter avslutad kampanj drog vi vidare till Wobbler's Lounge där det arrangerades en debatt mellan Lars Ohly (v) och Fredrik Malm (fp). Det var en intressant debatt om EU och en eloge till debattörerna som höll samtalet på en hög nivå.


Fredrik Malm (fp) i debatt med Lars Ohly (v). Debattledare Lars Ströman står i mitten

tisdag, maj 05, 2009

EU förespås upphöra

Det är ingen expert som förutspår det utan vänsterpartiet i degerfors. Jag sitter just nu och lyssnar på en debatt om EU på Bregårdsgymnasiet i Karlskoga och vänsterpartisten (vars namn jag tyvärr inte uppfattade, återkommer med det) sa just att ''så länge EU finns, jag tror inte att EU kommer att finnas så länge till''

Intressant inställning från vänsterkanten!

måndag, maj 04, 2009

Wallström tycker regeringen Reinfeldt är bättre än regeringen Persson

I en intervju med Svenska Dagbladet ger Margot Wallström (s) beröm till alliansregeringen. Hon menar att den nuvarande regeringen gör betydligt bättre ifrån sig i EU än den förra socialdemokratiska regeringen.

Sin socialdemokratiska kollega Marita Ulvskog (EU-kritisk toppkandidat) kommenterar Wallström såhär:
–Med den beskrivning hon har blir det en utmaning för henne att visa att det handlar om att engagera sig. Det blir säkert en del uppförsbacke för henne, säger Margot Wallström.

Det är en intressant artikel som kan läsas i sin helhet här.

Visst är det kul att regeringen får beröm för att vi tar EU på allvar. Samtidigt är det inte mycket att förvånas över att alliansen gör bättre ifrån sig inom EU än den förra regeringen, för så mycket sämre kunde det inte bli

onsdag, mars 25, 2009

Stopp-blocket

Idag är det kommunfullmäktige. Koalition Örebro vill satsa pengar på att rusta upp Örebros torg, något som är välbehövligt.

Tre partier gjorde gemensam sak för att sätta stopp för förslaget att göra ÖRebro vackrare. Det är s+v+sd som idag tillsammans bildat stopp-blocket!

fredag, mars 13, 2009

Earth Hour 2009

Förra året deltog Örebro kommun i Earth Hour 2008. Även i år kommer Örebro att delta i denna globala manifestation.

Bidra även du och släck lamporna den 28 mars!

onsdag, mars 11, 2009

Så fruktansvärt

En ny skolmassaker har ägt rum, denna gång i Tyskland.

Minst 16 personer har dött och det är så fruktansvärt att jag knappt vet vad jag ska skriva! Vi måste våga tänka i förväg och se att det här kommer att kunna hända även i Sverige. Vi måste skapa ett förebyggande arbete och rutiner som i alla fall gör risken mindre. Vi måste klara att tänka att det otänkbara kan hända även här...

Att lyfta goda exempel

Förra veckan presenterade vi vårt förslag till handlingsprogram för de västra stadsdelarna. På presskonferensen bleev jag intervjuad av SVT Tvärsnytt om vad vi gör för att förbättra skolorna på Väster. Jag försökte framhålla att vi redan har bra skolor på Väster men att vi ibland är för dåliga på att tala om detta utan istället fastnar i en negativ nild och bara talar om problemen.

Ett exempel är Vivallaskolan. Brukarundersökningarna visar att eleverna på Vivallaskolan känner sig trygga, de tycker att de lär sig mycket och är över lag mycket nöjda! Dessutom har ett systematiskt arbete med kunskapsmålen gett resultat, Vivallaskolans andel som lämnar år 9 med behörighet att söka till gymnasiet ökar hela tiden. Nerikes Allehanda skriver till exempel om att Vivallaskolan är en av Örebros bättre skolor vad gäller arbetet mot mobbing.

Det är fler sådana nyheter vi behöver! Skolorna på väster är överlag väldigt bra men det gäller att vi också vågar tala om att det är så

tisdag, mars 10, 2009

Retorik

Idag hade vi träff nummer 4 med den studiecirkel som jag ordnar för våra kvinnliga medlemmar. Vi fick besök av Frida Johansson Metso, ordförande i Liberala ungdomsförbundet som höll ett föredrag om retorik.

Jag har hört Frida prata retorik många gånger innan men det roliga är att hon alltid lyckas ta med nya saker som gör att föredragen aldrig känns tjatiga eller likadana. Det blir alltid inspirerande och lärorikt!

måndag, mars 09, 2009

Medborgarbudget

Koalition Örebro har i sina budgetar hela tiden framhållit att det är viktigt med medborgarinflytande och när kommunen bestämde sig för att gå med i ett projekt kring medborgarbudget blev detta väldigt konkret.

Medborgarbudget innebär att den politiska ledningen lämnar ifrån sig delar av sin beslutanderätt till en grupp medborgare, till detta ska det också vara kopplat pengar i kommunens budget. Det här är vanligt i sydamerika och stora delar i europa men har hittills inte förekommit i Sverige.

Hela förra året ägnades åt diskussioner om inom vilket område medborgarbudgeten skulle tillämpas och vilka som skulle ingå. Det landade till slut i att gymnasieklasser blev målgruppen och investeringsbudgeten inom trafik och miljö blev området.

För knappt 2 månader sedan startade dessa klasser upp sitt arbete med hjälp av lärare och tjänstemän på kommunen. Idag träffades de olika skolorna för att redovisa sina förslag och sedan tillsammans rösta fram det förslag som ska förverkligas.

Det var oerhört roligt att lyssna på redovisningarna som var proffsiga, genomtänkta och underbyggda med fakta, siffror och argument.

Vinnarna blev till slut Risbergska skolan som la ett förslag om att rusta upp badplatsen i Hästhagen när nu kommunen ska göra vattnet badbart till sommaren.

Nu ska det vinnande förslaget in i kommunens budget som beslutas i höst och under nästa år så kommer arbetet att sättas igång. Det är medborgarinflytande på riktigt!

söndag, mars 08, 2009

Liberalt riksmöte

Nu är jag hemkommen från Folkpartiets riksmöte i Linköping. Det har varit 3 intressanta dagar, med en väldig spännvidd.

I fredags var det personaldag och vi lyssnade på bland annat Erik Ullenhag. Dessutom fick vi lärdomar från presidentvalet och Obama-kampanjen. Martina Lind var lysande och höll helgens bästa föredrag och fick mig att skämmas lite eftersom jag är alldeles för dålig på att skriva här på bloggen. Helene Odenjung är ett mycket bättre exempel på kommunikation via webben!

Jan Björklund höll ett bra tal där han gjorde ett bra och starkt avståndstagande från demonstrationerna i Malmö.

Mathias Sundin, oppositionsråd i Norrköping höll tillsammans med Olle Wästerberg ett seminarium på årets hetaste tema, presidentvalet och vad vi kan lära av det. Mathias har en bra blogg om amerikansk politik
som jag kan rekommendera.

Riksmötet präglades som sig bör av valet till europaparlamentet. Många seminarium handlade om kampanj eller EU eller bägge. Efter tre så intensiva dagar snurrar huvudet oh det tar ett tag för alla intryck att sjunka in. All cred till alla duktiga funktionärer som gjorde det möjligt!

Till sist hittade jag i helgen en rolig krönika om folkpartisten som fanns i Östgöta correspondenten

tisdag, februari 17, 2009

Mindre än en vecka kvar

På söndag är det så dags för öppet spår. Paniken börjar infinna sig och jag inser att jag inte har koll på någonting. Alla de där milen jag hade tänkt träna innan är bara att glömma, vintern blev förstörd av en envis förkylning som mer eller mindre hängt i sedan lucia. Förra veckan blev det 5 mil totalt men oj vad segt det var.

Därför var det väldigt skönt att idag kunna avsluta dagen med ett lätt pass på 5 km i Karlslund. Det blev ett lätt pass med mycket stakning men otroligt skönt att kroppen känns pigg och som vanligt igen.

På lördag bär det av till dalarna...

Total galenskap

Moderaterna presenterar idag ett nytt förslag på DN debatt. Man tycker, med migrationsminister Tobias Billström i spetsen, att medborgarskap ska kunna återtas.

Det är skrämmande att vi nu kan se samma utveckling som i Danmark. De etablerade partierna får skrämselhicka över de främlingsfientliga partiernas framgångar och istället för att kraftfullt stå upp för människovärdet, individen och de mänskliga rättigheterna väljer man att ta över den främlingsfientliga retoriken.

Mitt eget parti har tyvärr i några fall varit ute i gråzonen med en del testballonger men lyckligtvis har våra medlemmar satt stopp för allt för stora galenskaper. Det är bara att hoppas att man inte dras med i utspelshysterin och istället står upp för alla människors lika värde och rättigheter!

onsdag, januari 28, 2009

Vilken dag

Idag var det först kommunfullmäktige 9-17. Det var långa debatter om allt från hundar till finanskris. Mer om det imorgon.

Sedan till stallet och väl där råkar en av hästarna få in en pinne i benet. Blodet sprutar (ja, det sprutade faktiskt)och ägaren får panik. Jag får rycka in och lägga tryckbandage och ringa veterinär. Sedan väntade jag tills veterinären kom. Han sydde några stygn och ordinerade penicillin. Så nu ska jag spruta hästen med det i 5 dagar.

Mitt i allt detta så krisar sig en av mina skolnämnder också. Många samtal blev det mitt i blod och veterinär. Tror det löst sig till det bästa men ibland blir livet mer intensivt än annars.

Nu är klockan snart 23 och jag är precis hemkommen från stallet. Inte blev det någon skidåkning som planerat...

Bara att ta nya tag imorgon...

tisdag, januari 20, 2009

En stark budget

Igår tog majoriteten i skolnämnd nordväst sin tredje budget. Det är en budget som tagits fram efter ett brett förankrningsarbete. Vi har träffat rektorer, personal, elever och fackliga representanter. Alla har fått lyfta fram det de tycker är viktigt. Mycket har vi lyssnat på och tagit med i budgeten. Ett bra betyg är att när vi skickade ut budgeten en andra vända inkom väldigt få förslag på ändringar. De som inkom tog vi dock med!

Det är tydligt att det är en lyssnande budget där vi ger inriktningen men låter verksamheterna sköta hur-frågorna. Många är de rektorer som uttrycker sin glädje över att äntligen få vara pedagogiska ledare, att slippa jobba efter länga listor med kommunala sossemål. Skolorna börjar bli vana att prata om sitt eget arbete, de börjar bli vana vid att ha politiker som bryr sig om verksamheterna utan att vilja detaljstyra. En rektor uttryckte det såhär: "Det är så skönt att äntligen ha politiker som är pålästa och som vet vad de pratar om!"

Oppositionens budget präglades av det som vi blivit vana att se, ett detaljstyre där nämnden är nere och petar i varje enskilds verksamhets vardag. Det är min fasta övertygelse att personalen i skolan vet bättre vad deras elever behöver än skolnämnd nordväst gör. Det är lustigt hur sossarna i alla lägen påpekar att vi inte lyssnar på personalen och sedan själva kör över dem med sin budget.

Budgetberedning




Idag har kommunstyrelsen budgetberedning. KS plus tjäntemännen får en intressant dragning om det ekonomiska läget och hur vi arbetar för att hantera de varsel som skett. Annika Lyttbacka, chef för arbetsförmedlingen förklarade bland annat att trots alla varsel är det fortfarande fler människor i länet som har arbete än vad det var för ett år sedan.


Kommunstyrelsens ordförande Staffan Werme och kommundirektör Lena Källström lyssnar på föredragningen


Miljöpartiets två kommunalråd Fredrik Persson och Gabriella Blomgren

Bry er inte om de konstiga datumen på bilderna. Jag håller fortfarande på och lär mig hur kameran fungerar...

Mycket har hänt

Mycket har hänt sedan jag skrev sist. Har inte haft tid att sätta mig ner och formulera alla tankar och händelser men här kommer några av dem...

En stor fråga i media den senaste veckan har varit kommunalrådens avtal med läkargruppen som ger dem rätt till kontakt med läkare inom 24 timmar. Det har väckt starka känslor hos oppositionen. Viss media har dragits med i upprördheten men värt att notera är att den tidning (NA) som skrivit en del snaskiga artiklar mer värdiga en kvällstidning än en seriös dagstidning, själv har samma avtal för sina anställda. Flera av mina vänner som arbetar inom det privata näringslivet har även de samma avtal. Det är alltså inget unikt avtal som kommunalråden har. Det kostar ca 250 kr/person och månad. Det är ett sätt att uppväga att du som arvoderad politiker i övrigt inte har några som helst förmåner eller avtal som en anställd har. Man har ingen anställningstrygghet eller rätt till företagshälsovård.

President Obama... Känns roligt att kunna säga det på riktigt. Om några timmar svär han presidenteden och nu är det upp till bevis. Jag tror att många har lite väl högt ställda förväntningar. Visst komemr det att bli change men frågan är hur mycket. Det kan i alla fall inte bli sämre.

Det finns mer att säga men det kommer jag att göra i egna inlägg. Vissa saker är för viktiga för att klumpa ihop.

Till sist kan jag bara konstatera att vasaloppsträning och förkylning är en väldigt dålig kombination. Jag har varit mer eller mindre sjuk sedan jul. Hann med några bra träningsdagar i Orsa men efter det har det varit dåligt. Försökte åka lite förra veckan men kroppen och benen var stumma att det inte gick. Inte blev förkylningen bättre av det heller...